Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski sud presudio

Rusija je sukrivac za pokolj djece u Beslanu

Bomba u Bagdadu
Foto: Reuters/PIXSELL
14.04.2017.
u 09:47

Teroristička opsada škole u Beslanu, gradu u Sjevernoj Osetiji na jugu Rusije, trajala je više od 50 sati

Ruske vlasti propustile su djelovati na sprečavanju terorističkog napada na školu u Beslanu 2004. iako su imale dovoljno informacija o tome da se u tom gradu planira napad, a jednom kad su teroristi zaposjeli školu, ruske snage sigurnosti koristile su teško naoružanje u akciji oslobađanja taoca, čime su pridonijeli visokom broju žrtava.

Zaključio je to Europski sud za ljudska prava u jučer objavljenoj presudi u Strasbourgu, koja nalaže Rusiji da plati 2,9 milijuna eura kao odštetu za učinjene propuste. Rusija, kao članica Vijeća Europe, ima obvezu poštovati presudu, no ruska vlada u prvim je komentarima poručila da je presuda “potpuno neprihvatljiva”.

Teroristička opsada škole u Beslanu, gradu u Sjevernoj Osetiji na jugu Rusije, trajala je više od 50 sati, tijekom kojih je više od tisuću osoba, većinom djece, držano taocima.

U akciji oslobađanja, u kojoj su, prema presudi suda, ruske postrojbe koristile i neprimjereno teško naoružanje poput tenkova, raketnih bacača i plamenobacača, oko 330 osoba je poginulo, a više od 750 ih je ranjeno.

Tužbu pred Europskim sudom podnijelo je 409 ruskih državljana koji su bili taoci u školi ili su rođaci žrtava. Sud je jučer zaključio da je Rusija odgovorna za niz propusta. Suci su jednoglasno zaključili da je odgovorna jer je imala informaciju da se planira teroristički napad u Beslanu ili okolici, ali nije ništa poduzela. Većinom glasova (5:2) zaključili su da je loše izvedena akcija oslobađanja škole pridonijela većem broju žrtava. 

>> Ubojica je koristio droge koje razaraju mozak. Takve supstance uzimaju teroristi samoubojice

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
10:36 14.04.2017.

EU je sukrivac za terorističke napade u evropi izvedene od ljudi koje su sami pustili unutra iako je bilo naznaka da je među njima nemali broj potencijalnih terorista.

Avatar spira
spira
11:19 14.04.2017.

Teroristi su nevini???

RE
realisticki
12:26 14.04.2017.

Kad se radi o Rusiji, bez obzira o čemu se radi, EU ne može niti smije donijet odluke ili osude koje bi odobravale i držale sa Rusijom. "Gazda" sa one strane Atlantika to ne dozvoljava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije