Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladimir Putin:

'Napreduju odnosi Rusije i Hrvatske, a Srbija nam je strateški partner'

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
16.01.2019.
u 11:31

Rusija "zna i razumije koliko su komplicirani Balkan i njegova povijest, ali je tu regiju uvijek smatrala prostorom za konstruktivnu suradnju".

Rusija poštuje to što je Srbija izabrala pristup Europskoj uniji i ne pokušava joj nametnuti umjetni izbor – ili Rusija ili EU, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu beogradskom tisku i poručio da njegova zemlja na Balkanu ima mnogo prijatelja, među kojima posebno mjesto zauzima Srbija kao strateški partner.

Putin je uoči službenog posjeta Beogradu 17. siječnja u intervjuu za beogradske listove Politiku i Večernje novosti naglasio da Rusija "zna i razumije koliko su komplicirani Balkan i njegova povijest, ali je tu regiju uvijek smatrala prostorom za konstruktivnu suradnju".

Ruski predsjednik, međutim, smatra da politika SAD-a i pojedinih zapadnih zemalja destabilizira regiju.

"Kad pričamo o situaciji na Balkanu, ozbiljan čimbenik destabilizacije predstavlja politika SAD-a i određenih zapadnih zemalja koja je usmjerena na učvršćivanje njihove dominacije u području", rekao je Putin i podsjetio na NATO-ovo bombardiranje SR Jugoslavije 1999., izdvajanje Kosova iz Srbije i "nelegitimno priznanje" kosovske neovisnosti, "uvlačenje Crne Gore u NATO" te forsiranje pridruženja Makedonije NATO-u i promjenu njezina imena protivno volji građana te zemlje.

Video - Veleposlanik Azimov održao konferenciju

Napreduju odnosi Rusije s Hrvatskom

"Rusija ima ovdje mnogo prijatelja, među kojima posebno mjesto zauzima strateški partner Srbija. Zato je pomoć jačanju regionalne sigurnosti i stabilnosti naš bezuvjetni prioritet", naglasio je Putin, upućujući na to kako se Moskva zalaže za to da se "poštuju prava i interesi balkanskih zemalja i naroda, da se poštuje međunarodno pravo".

Putin je rekao i da se "progresivno razvijaju odnosi sa Slovenijom i Hrvatskom, bez obzira na to što dijalog između EU, čije su te zemlje članice, i Rusije proživljava teška vremena".

On je podsjetio da su vodstva Rusije i Hrvatske prošle godine održala nekoliko sastanaka i uputio je na poboljšanje ekonomskih odnosa.

"Raste robna razmjena – sa Slovenijom za tri kvartala 2018. godine povećana je gotovo za 10 posto, a s Hrvatskom za 27 posto. Prošle godine Rusija i Slovenija uspješno su organizirale sezone kulture, a u Zagrebu je organizirana velika izložba Ermitaža, posvećena 50. obljetnici bratskih veza glavnog grada Hrvatske sa Sankt Peterburgom", dodao je Putin.

Ruski šef države naglasio je "višestoljetno iskreno prijateljstvo" ruskog i srpskog naroda, njihovo "duhovno i kulturno srodstvo te zajedničke stranice povijesti, uključujući i junačku borbu protiv nacizma tijekom Drugog svjetskog rata".

I u 21. stoljeću bit će nastavljeno njegovanje i razvijanje "dragocjene tradicije povjerenja i suradnje", a Putin spremnost za tješnju suradnju u politici, gospodarstvu i humanitarnoj sferi ilustrira upućujući na bilateralnu Deklaraciju o strateškom partnerstvu, koja je potpisana u svinju 2013. godine.

Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL

"Rusko-srpska robna razmjena je 2017. bila dvije milijarde dolara, a nastavila je rastom i 2018, dok su ruska ulaganja u srpsko gospodarstvo premašila četiri milijarde dolara", kazao je Putin. Suradnja s energetskim koncernom Gazprom Njeftom omogućila je Naftnoj industriji Srbije (NIS) da postane lider na energetskom tržištu Balkana, dodao je. 

Putin je ukazao i na mogućnost da Srbija bude dio plinovoda Turski tok kao korisnik i kao tranzitna država k Europi, s obzirom na to da Gazprom sada "razmatra različite varijante produženja kopnenog tranzitnog kraka plinovoda do Europe", a jedna od njih je transport na relaciji Bugarska – Srbija – Mađarska uz spajanje s centrom za distribuciju plina u austrijskom Baumgartenu.

On je naglasio da će se pri konačnom utvrđivanju rute isporuka ruskog plina voditi računa "i o stajalištu Europske komisije".

"Držimo da zemlje članice EU, koje su zainteresirane za ruski plin, trebaju dobiti jamstvo EU da planovi u svezi s produženjem Turskog toka neće biti osujećeni samovoljnom političkom odlukom Bruxellesa", rekao je Putin.

NATO dijeli Europu

Ruski šef države je naglasio i da Moskva "visoko cijeni čvrstu privrženost srpskog vodstva smjeru očuvanja neutralnosti zemlje" te da već godinama "pomaže jačanju obrambenih sposobnosti Srbije" kroz isporuku naoružanja i modernizaciju vojne tehnike, što će i dalje nastaviti.

Putin kaže kako je Kremlj bio "iznenađen prilično pasivnim reagiranjem EU" u svezi s odlukom kosovskog parlamenta "o transformiranju Kosovskih snaga sigurnosti u pravu vojsku", što su, kako je ocijenio, kosovski Srbi doživjeli kao "izravnu prijetnju svojoj sigurnosti".

"Taj potez stvara ozbiljan rizik zaoštravanja situacije u regiji. Teško da je u interesu EU zatvaranje očiju pred takvim jednostranim akcijama koje grubo krše međunarodno pravo, poglavito ako Bruxelles računa na to da i dalje ispunjava svoje obveze posrednika u dijalogu između Beograda i Prištine", rekao je ruski predsjednik.

Proširenje NATO-a Putin smatra nasljeđem hladnog rata i pogrešnom i destruktivnom vojno-političkom strategijom".

"NATO danas pokušava pojačati svoje prisustvo na Balkanu. Ali time samo obnavlja linije podijele na europskom kontinentu", ocijenio je Putin, naglašavajući kako sve to ne vodi jačanju stabilnosti, već "smanjenju povjerenja i rasta napetosti u Europi".

Komentara 41

FE
fefellerunt
11:47 16.01.2019.

Rusi imaju sve jači utjecaj u srbiji i očito će srbi iz toga daleko više profitirati, nego Hrvatska u suradnji sa "strateškim partnerom" SAD-om, ovdje gomila smeća ima priliku vidjeti kako postupa netko tko je strateški partner, rusija je spasilaa naftnu industriju srbije (time oduzela dio tržišta INI), daje im diplomatsku potporu koliko je moguće, uvozi srpske proizvode, ne ucjenjuje srbiju što trguje sa trećima, prodati će im i sofsticirano naoružanje (najvjerojatnije po realnoj cijeni, kao što su i nama za DR-a, a mogli su tražiti znatno više da su bili pohlepni ) , ukratko ovo je strateški partner, a ne onaj koji ti koči prodaju proizvoda trećim zemljama, zaustavlja kupovinu naoružanja od trećih država, ne uloži niti centa u tvoju proizvodnju i tvoj razvoj , nameće ti svoj stil života i jezik , uništava tvoj razvoj i proizvodnju itd itd, ali očito ovo zadnje naborajno se gomii smeća dopada , zato i jest tu gdje je.

MP
miroslav.petkovic.7564
12:05 16.01.2019.

Ko nam je kriv previse se dodvarajuc Briselu i Amerin tu smo di jesmo.Nije se trebalo takmicit koce Rusima uvest prvi sankcije. Pa opet kod rusa molit danam se ublaze sankcije strava. Pa nisu Srbi dali Rusima sankcije i sigurno ce im Rusi pomoci. Gledam tu u Moskvi puno Slovenski aparata bjele tehnike itd.Pametni slovenci nisu zurili sa sankcijama i sad im se to vraca. Ko nam je kriv sad poboljsajemo odnose ko nas je tjera. nato da upadamo sami u probleme. Rekli nam Ameri tako pa nam zabranili uvoz aviona strava...Tako su Njemci rekli nemojte vi gradit dva broda za Ruse pa napravili oni skupa sa Spanjolcin. ha ha. Dali nam remont aviona da bude kod nas za cjeli balkan nasi odbili.netreba sad bit ljubomoran na Srbe.imaju dobre pliticare. A mi imamo nase prijatelje. samo slabo nam dolaze i posjecuju nas.

BA
baegnian1
12:44 16.01.2019.

Treba pitat Putina za SU-35.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije