Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRODULJEN UGOVOR
Povratak na članak

Rusija i Ukrajina dogovorile sporazum o tranzitu plina

"Potrudit ćemo se raditi da ukrajinska strana bude zadovoljna i da naši europski potrošači mogu biti mirni", rekao je Putin u četvrtak na svojoj velikoj godišnjoj konferenciji za novinare.

Komentari 2

Avatar nekakav
nekakav
10:58 20.12.2019.

hm, pa prekidi isporuke plina nisu bili prekidi, već su jednostavno rusi slali samo onolike količine plina koje su bile kupljene, plaćene. ukrajina je krala, budimo realni, plina mjereno u milijardama dolara. svako malo diže naknadu za tranzit plina. to joj nosi godišnje preko 3 mlrd dolara prihoda. u plinski sustav, koji je izgradio sssr prije 1990-e, ukrajina nikad nije uložila ni centa, grivne, čega već. sssr je gradio, ukrajina nije. ukrajina je bila neto primatelj novca u sssr-u. ukrajina je po raspadu sssr-a rasprodavala sve što je mogla, jer njoj to 'ne treba'. ovo sa plinom nije završeno, samo su se dogovorili da će se dogovoriti! tu je pitanje međusobnih dugovanja teških milijarde dolara, fenomen odluke suda da rusija ukrajini mora platiti skoro 3 mlrd dolara, jer ova nije mogla zbog domaćih ekonomskih problema plaćati ugovorenu cijenu plina rusiji, odluka koju rijetko tko uopće i spomene, jer pravna struka, ni ekonomisti, znaju o čemu je riječ, o pritisku. ono što novinar nije ni dotaknuo, a ključno je, jest trenutak u kojem se o ovome razgovara. amerikanci stavljaju svako malo sankcije zbog sj toka 2, koji kad krene izbacuje ukrajinu. izbacuje i poljsku, bjelorusiju, slovačku i češku, kao glavne trase i hubove u biznisu. zato slovačka i češka odbacuju ruske avione i kupuju američke, to je 'osveta'. zauvijek ostaju bez lijepih prihoda kojim su peglali svoju statistiku, a da nisu prstom makli. zamislite da je družba adria živa, kolke bi novce država brala...?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.