Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVOR O NAFTi

Rusija i Norveška riješile granični spor

Oslo
AFP
28.04.2010.
u 09:12

Premijeri Medvedev i Stolteneberg potpisali su u Oslu sporazum kojim je riješen četiri desetljeća dug spor oko pomorske granice u Barentsovu moru.

Eksploatacija bogatih podmorskih nalazišta nafte i plina bila je blokirana zadnjih četrdesetak godina jer nije bilo jasne crte razgraničenja između dviju država – Norveške i prvo SSSR-a, a zatim Rusije. Dvojica premijera, Jens Stoltenberg i Dimitrij Medvedev, u utorak su u Oslu konačno potpisala sporazum kojim se točno definira granica, ali i omogućuju zajednička ulaganja u naftne bušotine.

Norveška se zalagala za uobičajeno rješenje povlačenjem crte s kopnene granice između dviju država okomito u more, dok se Rusija zalagala za graničnu crtu usmjerenu ravno na sjever, koja bi joj dala dodatnih 173.500 četvornih kilometara morskog dna. Novim je sporazumom sporni dio ravnopravno podijeljen.

Sporazum su hvalile obje strane kao razuman kompromis, ali ga je osudio Greenpeace, čiji je norveški direktor Truls Gulowsen izjavio:

- Norvešku i rusku pohlepu jasno pokazuje to što nisu prvo spomenuli globalno zatopljenje zbog kojeg je taj teritorij postao pristupačan, nego izvlačenje resursa. Taj dio planeta je iznimno osjetljiv. Često je prekriven ledom, a ne postoji tehnologija koja bi led očistila od prolivene nafte i kemikalija.

Komentara 3

BA
Babaroga
09:46 28.04.2010.

Osim te dvije zemlje pravo na resurse u arktičkoj regiji imaju SAD, Kanada i Danska (radi Grenlanda). Procjenjuje se da je u toj regiji golema količina resursa. Potpisani ugovori znače da se i zajednički nastupa prema suprotstavljenim stranama u ovoj regiji, poglavito SAD. Ovo je još jedan nož u leđa amerima, što mi je drago.

SC
Scanius
12:13 28.04.2010.

Dvojica premijera, Jens Stoltenberg i Dimitrij Medvedev ... Medvedev je predsjednik a Putin je premier ... :)))

MA
MahnitiTapir
10:51 29.04.2010.

Babaroga, jesi ti možda Srbin kad ti je tako drago zbog \"noža u leđa Amerima\"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije