Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINUTOST OKO NUKLEARNOG RATA

Američki admiral: Vjerojatnost uporabe nuklearne sile je mala, ali ne i nemoguća

Senate Committee on the Armed Services hearing to examine matters relating to the budget of the National Nuclear Security Administration.
Foto: Rod Lamkey - CNP/Newscom/PIXSELL
1/3
03.02.2021.
u 18:48

Ostane li SAD pasivan, gubimo mogućnost da nametnemo jednu od naših najvećih prednosti, a to je strateško pozicioniranje moći, govori američki admiral

Iako je vjerojatnost korištenja nuklearne sile mala, američki admiral i vođa američkog STRATCOM-a, organizacije koja nadgleda svo američko nuklearno oružje, Charles A. Richard izrazio je veliku zabrinutost oko mogućnosti nuklearnog rata između SAD-a i Kine ili Rusije.

- Procjenjujemo da je vjerojatnost uporabe nuklearne (sile) mala, ali ne i 'nemoguća', posebno u krizi dok naši protivnici nastavljaju graditi (nuklearnu) sposobnost - napisao je Richard i dodao da se ne mogu odbaciti ili zanemariti događaji koji se 'trenutno čine malo vjerojatnima' i koji bi, ako se dogode, 'imali katastrofalne posljedice'.

- Moskva i Peking jako koriste globalnu pandemiju kako bi nametnuli svoje agende globalno. Ne smijemo zanemariti nedavne događaje koji bi, ako se ne pripremimo, mogli imati kafastrofalne posljedice, stoji u članku koje je admiral Richard napisao za časopis Proceedings kojeg izdaje Pomorski institut Sjedinjenih Američkih Država, pritom misleći na ruske i kineske cyber napade, a jedino što preporuča za SAD su temeljne promjene, prenosi Daily Mail.

- Ostane li SAD pasivan, gubimo mogućnost da nametnemo jednu od naših najvećih prednosti, a to je strateško pozicioniranje moći, nadodaje te smatra kako bi američka asertivnost poslala veliku poruku svojim saveznicima.

Kako govori, Rusija je agresivno krenula s modernizacijom svoje nuklearne sile te je ona trenutno 70 posto dovršena te da je Putin 2014. godine ponovno pokazao sposobnosti Rusije kada je aneksirala Krim.

- A Kina, kao i Rusija, ''uznemirava'' SAD i sile koje djeluju u svemiru i internacionalnim vodama, poput Južnog kineskog mora, gdje je Peking 'stvorio otoke' i tamo poziticionirao svoj sustav oružja, govori te smatra kako će se kroz samo nekoliko godina broj nuklearnog oružja kine udvostručiti.

Ključne riječi

Komentara 14

XA
xaron
19:29 03.02.2021.

US vojska isisava mnogo novca iz ostalih sektora drustva što im se vrača ko bumerang. Tako, najnoviji ozvjeßtaj regrutiranja kaže da je 70% prijavljenih nesposobno za vojski. Razlozi : krimimal, droge, debljina, obrazovanje ( nepismeni )... Marine Corps ima strože zahtjeve te prima smo 7% prijavljenih kandidata. Ako se ovako mastavi, biče još modernijih oružje, ali neče biti vojnika da ga upotrijebe.

IV
IvanSplit
19:12 03.02.2021.

Ne znam sta prica ovi General,pa jucer je Rusija i Usa potpisali ugovor na pet godina o ne sirenju nuklearnog oruzja. .Ne znam kako Rusija i Kina koriste pandemiju pa Americki brodovi su u Kineskom, moru.. Nisu kineski brodovi uz obalu amerike.Sto se tice Rusije,pa naravno da su modernizirali oruzje nije trebalo cackat mecku.Vise Amerika, ulaze deset puta u vojsku jer tko ce finasirat vojne baze diljem svjeta.Ima Rus,jako puno iskustva sa Hicom Napoleonom i drugima.

DU
Deleted user
19:08 03.02.2021.

Eto vam vašeg miroljubivog Bidena....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije