Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK SURADNJE

Rusija i Saudijska Arabija produljile sporazum o smanjenju proizvodnje nafte

Vladimir Putin
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
29.06.2019.
u 21:26

Organizacija zemalja izvoznica nafte, Rusija i ostale zemlje, savez poznat kao OPEC+, sastaju se 1. i 2.  srpnja kako bi razgovarali o navedenom dogovoru koji, između ostaloga, uključuje smanjenje proizvodnje nafte za 1,2 milijuna barela dnevno.

Rusija se dogovorila sa Saudijskom Arabijom produljiti dogovor s OPEC-om o smanjenju proizvodnje nafte za šest do devet mjeseci, nakon što su se cijene nafte ponovo našle pod pritiskom uslijed povećanja zaliha SAD-a i stagnacije globalne ekonomije. 

Sporazum, koji ističe u nedjelju, produljit će se u sadašnjem obliku i jednakom obimu, potvrdio je Putin nakon sastanka sa saudijskim princem Mohamedom bin Salmanom.

Organizacija zemalja izvoznica nafte, Rusija i ostale zemlje, savez poznat kao OPEC+, sastaju se 1. i 2.  srpnja kako bi razgovarali o navedenom dogovoru koji, između ostaloga, uključuje smanjenje proizvodnje nafte za 1,2 milijuna barela dnevno. SAD ne sudjeluje u tom paktu.

"Mi ćemo podržati produljenje dogovora, i Rusija i Saudijska Arabija.  Moramo tek odlučiti da li će to biti za šest ili devet mjeseci. Možda devet mjeseci", rekao je Putin nakon sastanka s bin Salmanom na margini summita G20 u Japanu.

Kirill Dimitrijev, izvršni direktor ruskog Fonda za izravne investicije (RDIF), koji je sudjelovao u postizanju dogovora OPEC/Rusija, kazao je da je taj pakt, na snazi od 2017., pridonio povećanju državnih proračunskih prihoda za više od sedam bilijuna rubalja (110 milijardi američkih dolara).

Prema njegovim riječima, strateško partnerstvo unutar OPEC+ stabiliziralo je tržišta nafte i omogućuje smanjenje i povećanje proizvodnje, ovisno o potražnji.

To pridonosi predvidljivosti i rastu investicija u naftnoj industriji, ocijenio je Dimitrijev.

Komentara 8

MP
miroslav.petkovic.7564
22:09 29.06.2019.

Evo slusam na TV stanici u Moskvi kaze Trump daje za svaku saradnju sa Rusijom. Kaze sto bolje trgovinske veze jer smo dvi najvece zemlje svjeta.Moramo se dogovarat. Trump malo ohladio nije onako grub kaze za Rus predsjednika odlican kao covjek prosto me odusevio. Sta kazu na ovo moji domaci Amerikanci nigdje ih dosad su visili na portalin. Izgleda nisu se slozile kockice po njihovom...Ja sam puno puta pisao o tome politika je vrag .Ne nasjedajte na gluposti moji domaci Amerikanci vidite sve se nekako izokrenulo nista cool kako volite reci. Amerin ne smetaju ove demokrate Arabijci.kad je interes u pitanju. Ali vidite oce i oni sa Rusima ako je biznis u pitanju...

Avatar Dumen
Dumen
07:28 30.06.2019.

Cijene goriva će rasti a migranti će u većem broju ulaziti u EU

ZA
Zapadnjak
10:33 30.06.2019.

Jedva cekam dan kad ekonomije nece vise biti ovisne o nafti i u tom trenutku svim zemljama ovog odvratnog kartela od srca zelim siromastvo i bijedu.. Doduse, to se vjerojatno nece dogodit jer nisu ni oni idioti pa znaju da trebaju diverzificirat ekonomiju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije