Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
putin pomirljiv

Rusija bi mogla ponovno pokrenuti projekt 'Južni tok'

južni tok
Foto: Pixsell
25.08.2015.
u 08:00

Kako Rusija nije nikad službeno objavila prekid suradnje, Bugari smatraju da je 'Južni tok' još uvijek moguće spasiti

Iako je ruski predsjednik Vladimir Putin oštro govorio protiv Bugarske kada je podržala sankcije EU te ju proglasio glavnim krivcem za propast projekta 'Južni tok', najnovije Putinove pomirljive izjave prema toj zemlji kod nekih su promatrača probudile nadu u ponovno oživljavanje 'Južnog toka'. 

Kako Rusija nije nikad službeno objavila prekid suradnje, Bugari smatraju da je 'Južni tok' još uvijek moguće spasiti, javlja Deutsche Welle. Navodi se da glasine dolaze iz izvora u Moskvi, jer su Rusiji plinovodi važni kao instrument političkog pritiska. 

Ukoliko doista dođe do realizacije projekta to će sigurno dovesti do nove energetske i geostrateške pozicije EU-a, SAD-a i Rusije, a moglo bi presudno utjecati i na sudbinu LNG terminala na Krku. 

O tome, kao i o mnogim drugim važnim pitanjima vezanim uz regionalno tržište plina, raspravljat će se 23. rujna na regionalnoj konferenciji Poslovnog dnevnika 'Energy market Forum'.  

Na konferenciji će među ostalim govoriti Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Republike Srbije;  Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa; Pavao Vujnovac, vlasnik PPD-a; Boštjan Napast, predsjednik uprave Geoplina te Marin Zovko, predsjednik uprave Plinacra. 

Više o konferenciji Energy market forum saznajte ovdje.

>>'Srbija nije slijepo crijevo nego ključ Europe'

>>Nakon Bugarske, i Srbija obustavila radove na ruskom plinovodu 'Južni tok'

Komentara 8

Avatar superhik74
superhik74
14:55 25.08.2015.

He, he, he...ogladnili Bugari pa sada mole Rusiju da ponovno pokrene Juzni tok, izgleda nema nista od izmisljenog Americkog ukapljenog plina kojeg ovi nemaju dovoljno ni za sebe. Sluganstvo ima svoju cijenu.

IN
incogrito
17:11 25.08.2015.

LNG terminal na Krku? zbilja? Kad? :D

TH
thekurcula
10:05 26.08.2015.

Bugarska vlast, povinujući se diktatu iz Brisela (koji je opet pod čizmom Vašingtona) i minirijaću projekat Južni tok, odrekla se za njih basnoslovnih prihoda koje bi inkasirala samo za to što je ustupila svoj teritorijum za transport plina! Dakle, vlasti Bugarske uradile su nešto što je direktno protiv bugarske države i naroda i za to nisu nikako nagrađene iz Evrope. Rusija, sa druge strane jedna je ozbiljna država koja sasvim sigurno ne vodi svoju spoljnu politiku prema trenutnim emocijama svojih vladara nego hladnokrvno i promišljeno, i Rusija hoće taj Južni tok još uvek, ako ikako može. Znači, ako Bugarska pokaže trunak suvereniteta, i kaže da će raditi u skadu sa svojim interesima, Južni tok će ponovo postati aktuelan. Da, ali pokazati da želiš biti suveren veoma je opasno. Atlantski zavez izazvao je haos, i bacao bombe, po svakoj zemlji koja je pokazivala i najmanju želju da bar u nekim pitanjima sama odlučuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije