Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"prekratak fitilj"

Rusi zbog neispravne rakete izgubili dva satelita

Miho Bošković
Foto: Goran Kovačić
1/2
07.08.2012.
u 11:39

Neuspjelo lansiranje zakazalo je u završnoj fazi smještanja satelita na željenu poziciju kada su se potisnici za smještanje satelita ugasili nakon samo sedam umjesto nakon 18 minuta

Dva telekomunikacijska satelita vrijedna više milijuna dolara ostala su izgubljena u orbiti i potpuno neiskorištena nakon propalog pokušaja da ih se lansira na određenu udaljenost od Zemlje kako bi pružali što bolje telekomunikacijske usluge korisnicima ruskog Expressa MD2 i indonezijskog Telekoma-3.

Neuspjelo lansiranje zakazalo je u završnoj fazi smještanja satelita na željenu poziciju, javlja Reuters, kada su se potisnici za smještanje satelita ugasili nakon samo sedam umjesto nakon 18 minuta i tako "ostavili" satelite na neželjenom mjestu.

Gubitak posljednja dva satelita samo je jedna u nizu nesreća koja prati nekad najnapredniju svemirsku industriju. Naime, i prošlog ljeta na sličan je način izgubljen 265 milijuna vrijedan satelit Express AM-4, a kao i posljednja dva satelita lansiran je raketom Proton s ruskog kozmodroma Bajkonur.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Joja
Joja
18:23 07.08.2012.

Nestalo rubelja za fitilj?

EM
emerik
13:30 07.08.2012.

Šta imam komentirati kad umjesto vido snimke vidim crni ekran :)

CA
canajrasim
16:11 07.08.2012.

2 Rusi su upotrijebili Terra-3 stratesko lasersko oruzje protiv Space Shuttle koji je lansiran listopada 5/1984. Pet dana kasnije kad je Shuttle “obasjan” umalo je doslo do rata. No niti jedna jedina ,DV ili krugovalna postaja nije o tome nistaa objavila kao i novine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije