Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Rusi ušli u Hrvatsku: Tržište osvajaju tiho i paze na političke odnose

19.01.2019.
u 00:01

Osim u Agrokoru, ruski je kapital u građevinskim tvrtkama, Institutu IGH i Hidroelektri, turističkom naselju Kupari, brojnim hotelima...

Rusiju i ruski kapital, točnije potencijal za suradnju koji nudi ta politička velesila te golemo i energentima bogato tržište, Hrvatska je zanemarivala, ali bez previše pompe i nametanja, malo po malo, Rusi su na naše tržište došli sami. Investicije u preuzimanje vodećih turističkih kompanija, transakcije financijskog sektora prema najvećem poslovnom sustavu i ugovori koji dominiraju plinskim tržištem osigurali su Rusima jaku poziciju na domaćem tržištu, ali i snažan utjecaj na političkom planu. Nedorečeni stav koji tradicionalno domaća politika njeguje prema Rusima i nezainteresiranost za jačanje suradnje kontraproduktivni su u okolnostima koje vrijede na terenu, a naročito kada se s druge strane nude kvalitetni odnosi temeljeni na poštovanju i uvažavanju političkog konteksta.

Rosnjeft želi Inu

Moć Rusije prije svega proizlazi iz golemih zaliha nafte i plina koje tu državu čine jednom od najvećih proizvođača i izvoznika energenata. Njihove su energetske kompanije prisutne u cijelom svijetu i po tržišnoj kapitalizaciji neke su od najvećih svjetskih kompanija. Gotovo cijela Europa ovisi o ruskom plinu i nafti što inspirira na projekte poput LNG terminala kojima bi se diverzificirali nabavni pravci, ali bez suradnje s Rusijom nijedna država Europske unije još nije uspjela osigurati energetske potrebe pa svi, od Njemačke do Francuske, s dužnom pažnjom njeguju odnose s vladarom Rusije Vladimirom Putinom.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme:

- Došli su kao autsajderi, a igrom pokazali da mogu i do zlata

- Boban: Dosta je politikanstva, županija nam zbog toga zaostaje

- Gotovina: Vjerujem da ćemo odabrati najprikladnije rješenje za borbenu eskadrilu

- Socijalni radnici: Stalno nas napadaju, a nemamo zaštitu

Ključne riječi

Komentara 29

DU
Deleted user
23:06 18.01.2019.

Sve zavisi od ljudi koji bi trebali voditi zemlju. Načelo uvijek isto uzmete 4 čovjeka date im identičnu plaču i uvijete 10 godina, jedan će se obogatiti, drugi će poslije svake plaće zvrndati i trošiti. treći će sve prokockati, isto je sa državom. Priliku i odličnu startnu poziciju smo imali, Rusi su za nas bili sirotinja, Česi, a gle sada. Nesloga je temeljni razlog,a kadroviranje po babu i po stričevima, je drugi .Pitah davne 2006. godine, jednog Rusa pa vidim krećete na bolje pa što se promijenilo, veli on, shvatili smo da nas jedino znanje i znalci mogu odvesti naprijed i bijaše u pravu.Shvatili su da sa Kinezima treba surađivati i svijet im sankcijama ništa ne može, baš suprotno sankcije prema Rusiji , padaju na teret Zapada, kada oni znalci i znanje koje mi je onaj Rus rekao, vode stvari. Borba protiv korupcije u Kini je surova, ali da nije takva Kina i Rusija bi danas gladovale. Tužan sam, a znam da smo sa lakoćom mogli držati cijelu prehrambenu industriju, građevinsku industriju, brodogradnju, farmaceutsku industriju i svih bivših socijalističkih zemalja, a za farmaceutsku, cijeli svijet, šteta. Problem je nastao onda kada je netko bisere bacio pred" kokoši", a one ih pozobale, misleći da je kukuruz,e da, znanje.

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
00:22 19.01.2019.

Bolje Rusi, nego amerikanci.

Avatar Stipe_Javor
Stipe_Javor
21:27 18.01.2019.

Imali smo mi u Rusije bijele noći ali ih je jedan razbojnik prodao. Dok god ne shvatimo da je drzava svako od nas ici ce ovako. Kad naucimo da ne bacamo papiric na pod ili zvakacu tada ce hrvatska zemljaja biti u rukama domicilnog stanovnistva. Trenutno se dogadja da polukusavaju preko agrokora nasu drzavnu zemlju dati u ruske ruke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije