Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE NAPETOSTI

Rusi stavili dobro poznate oznake na svoje tenkove, a Ukrajina im obećala posljedice u slučaju invazije

Foto: Reuters
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.04.2021.
u 15:06

SAD i saveznici u NATO -u zabrinuti su zbog premještanja više tisuća borbeno spremnih vojnika na granicu s Ukrajinom i kod Krima, poluotoka koji je Rusija anektirala 2014

Ukrajina je poslala Rusiji poruku da će doći do 'vrlo bolnih' posljedica u slučaju da pokuša invaziju na to zemlju. Nove napetosti događaju se u trenutku kad sve više ruskih snaga dolazi u neposrednoj blizini Ukrajine. 

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba ustvrdio je Moskva otvoreno prijeti Ukrajini s uništenjem tako što postavlja čak 80 tisuća vojnika uz granicu, uzevši da svakim danom pristižu novi. Navedeno upozorenje je objavio nakon sastanka s ministrica Latvije, Litve, Latvije i Estonije. 

"Danas, nas četvero odlučno izjavljujemo da osuđujemo pogoršanje situacije zbog postupanja Rusije, da osuđujemo djela i izjave Moskve koje služe podizanju napetosti", kazao je Kuleba na zajedničkoj konferenciji za novinare s baltičkim kolegama u Kijevu.

"Svijet je na strani Ukrajine i međunarodnog zakona i to je jedan od načina da obeshrabrimo Rusiju da poduzima nepromišljene akcije", dodao je Kuleba.

SAD i saveznici u NATO -u zabrinuti su zbog premještanja više tisuća borbeno spremnih vojnika na granicu s Ukrajinom i kod Krima, poluotoka koji je Rusija anektirala 2014. U srijedu su američki predsjednik Joe Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel pozvali Rusiju da povuče vojnike s ukrajinske granice kako bi se stanje u regiji smirilo. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki iz Washingtona je prije dva dana poručila da će na "rusku agresiju" biti odgovoreno "posljedicama koje su vidljive i nekima koje nisu vidljive".

Slobodni novinar Petri Mäkelä objavio je na Twitteru snimku ruskih oklopnih transportera BTR 80 u ruskoj regiji Astrahan na kojoj se vidi kako imaju bijele križeve na prednjoj strani vozila. 

 

Daily Mail podsjeća kako su slične oznake imali sovjetski tenkovi tijekom invazije Čekoslovačke 1968. godine.

Moguće nove sankcije

Glasnogovornik Kremlja istaknuo je i da situacija oko Ukrajine i dalje ostaje napeta jer su američke i snage NATO-a i dalje blizu ruske granice.  

Stoga je preuranjeno govoriti o deeskalaciji, tvrdi Dmitrij Peskov, usprkos izvještajima da je SAD otkazao slanje svoja dva borbena broda u Crno more. 

Kremlj je u četvrtak poručio da će odgovoriti na bilo kakve nove „ilegalne“ američke sankcije Rusiji te je upozorio da bi nove mjere smanjile šanse za sastanak između američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

 

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar drug Joža
drug Joža
16:32 15.04.2021.

Dobar je Sergej Ivanov...šta ruska vojska radi na granici sa Ukrajinom? -Pa mi tu živimo, kaže on!

SI
sisavac
14:30 16.04.2021.

rusi izjavili da neće dopustiti razaranje donbasa. ove vježbe su najavljene prije pola godine. nego, novinarčiću, što te sprječava da objaviš kako su ameri odustali od ulaska većeg broja ratnih brodova u crno more, da je jedini engleski nosač aviona odustao od ekskurzije kroz tajvanski tjesnac... zar nije novinarski posao objektivno prenositi činjenice, ne ih iskrivljavati, stavljati u pogrešan kontekst, ne vaditi dijelove informacije koje zasebno daju sasvim drugačiji smisao... ono, pitam, zanima me, dal ste u školi učili to, ili pišete po nalogu gazde.. ja ne znam. kako vama nije čudno objavljivati vijesti da rusi pojačavaju brojnost postrojbi uz granicu, a da niste prethodnih mjeseci ni riječi, slova, napisali kako ukrajinci u zonu sukoba dovlače tešku tehniku, kako je u tijeku 7 ili 8 val mobilizacije, da im dnevno dezertira na desetke vojnika, kako vama nije bitno objaviti da dnevno u kijev slijeću najmanje 2 američka vojna herkulesa, da brodovi mjesecima dostavljaju vojnu tehniku, da su nedavno dobili kojekakve bradleye, humveje... zar ne osjećate potrebu bar jednom napisati da ukrajina nije izvršila ni jednu obvezu iz minskih sporazuma, da rusija po tim sporazumima nema nikakve obveze... zašto tako jednostrane izvještavate? nema potpuno bijele mačke, a ni crne, svaka ima neku dlaku drugačije boje. 5 mlrd dolara su ameri uložili u puč u ukrajini 2014. godine. o tome pišite. ako smijete. ako ne, odite raditi na pilanu. bukva ili grab, hrast, jasen...

ST
stevorako
16:19 15.04.2021.

Kakav apsurd, Americke i NATO trupe mogu bit na Ruskoj granici, a Ruske nesmiju bit na svojoj granici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije