Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugrožena i Europa

Rusi prekidaju dostavu plina preko ukrajinskih plinovoda

'The headquarter of Gazprom and Naftna Industrija Srbije (NIS) are pictured in Belgrade, Serbia, 31 August 2012. Russian company Gazprom has purchased NIS. Photo: Thomas Brey/DPA/PIXSELL'
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
07.03.2018.
u 08:51

Nakon presude arbitražnog suda u Stockholmu da Gazprom Ukrajincima mora platiti 2,56 milijardi dolara, ruska kompanije zavrće pipu.

Nakon što je arbitražni sud u Stockholmu presudio da ruski Gazprom mora platiti 2,56 milijardi dolara kompenzacije ukrajinskom Naftogazu zbog nedovoljne količine plina isporučenog za tranzit kroz ukrajinske plinovode, ruska je kompanija odlučila prekinuti isporuke plina. Rusi će Naftogazu vratiti i novac uplaćen za plin koji je trebao biti isporučen u ožujku, a na odluku arbitražnog suda uložit će još jednu žalbu.

Ruski mediji odbijaju odluku Gazproma staviti u širi politički kontekst odnosa Rusije i Ukrajine te navode da bi se u nekom trenutku takva odluka ionako donijela. Jer, u tijeku je izgradnja Sjevernog toka 2 kroz Baltik kojim će se zaobići kopneni plinovodi kroz Ukrajinu. Ta ruta Gazprom bi stajala 1,6 puta manje od onoga koliko sada stoji isporuka plina u Europu kroz Ukrajinu.

Iz Moskve napominju da Ukrajina nije jednom upozoravana kako će izgubiti status ključnog čvorišta. Sada je Ukrajina prisiljena nabavljati plin iz europskih izvora po otprilike trećinu višoj cijeni od ruske za što također namjerava tužiti rusku kompaniju. No Gazprom ima obavezu isporučivati plin europskim kupcima sve do 2035. i ne može to zaobići. Za sada su dužnosnici ruske kompanije vrlo hrabri u istupima navodeći da im Ukrajina i ne treba jer plin mogu poslati kroz druge plinovode. No to preusmjeravanje sa sobom nosi i neke rizike, a pitanje je hoće li preusmjeravanje kroz sadašnji Sjeverni tok te kroz Bjelorusiju biti dovoljno.

Tri su ukrajinska naftovoda dugačka 3,7 tisuća kilometara, a godišnje je kroz njih prošlo 93,5 milijardi kubičnih metara plina. Kako je to povećanje od 14 posto u odnosu na 2016., Kijev se nadao novoj zaradi jer bi prije isteka ugovora dviju kompanija 2019. taj protok narastao za gotovo 20 posto.     

Komentara 18

Avatar MiIion
MiIion
09:26 07.03.2018.

Ukrainci trazili 60 miliadi dolara ostete, dobili su 2.56 miliardi. Plin je zatvoren a novac ce dobiti kad presuda bude pravomocna, do onda grijanje na drva. Suvenir za Majdan.

PA
pavel1001
10:22 07.03.2018.

malo bu poskupil plinček drugim riječima,ne?

Avatar nekakav
nekakav
16:08 07.03.2018.

90-e godine se diljem ukrajine pjevalo kako napokon više ukrajina neće kormit moskvu, tj. hraniti. a službene statistike pokazuju da je u sssr-u rusija doslovce hranila gotovo sve bivše sovjetske republike. kako pojam duga republika u sssr-u nije službeno postojao, nisu se nikad nikome te stvari vješale na nos. a baltičke države su trošile 3 puta više novca nego što su privrijedile, ukrajina dvostruko više. a rusija je trošila 65% onog što je privrijedila. sad je došlo vrijeme da se svedu računi, a to jako boli. svaka zemlja ima svoje interese i brani ih. dok su ukrajinci bili u nekim odnosima sa rusima, imali su povoljni izvozni režim, pa su mogli jako unosno poslovati na ruskom tržištu. ali, ukrajina je od rusa dobivala iznimno jeftin plin, pa je mogla rusima doma konkurirati u puno proizvoda, jer su rusi doma kupovali plin po većoj cijeni. plus da ukrajinski oligarhi nisu ni taj jeftini plin plaćali. mislite da je rihat milijarder jer je sve platio kolko je trebao? ovo sa rusima je teška lakrdija, pokušava ju se obuzdati i pri tome se krše sve norme nekog ponašanja. znači, zbog loše ekonomske situacije je rusija trebala ukrajincima donirati milijarde dolara... super, pa što im onda eu i amerika ne donira? ali, još malo, pa će biti kraj. znaju rusi otprije da će ovako proći na sudu, al su svjesni da sa ukrajincima moraju to napraviti. najvrednije što im je ostalo od sssr-a će i napokon propasti, plinski sustav. ali lopovi uvijek tako završe. a mi o lng-u... a rade sa 30%!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije