Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan pobjede

Poslije vojne parade Vučić se s Putinom družio i na domjenku

Dan pobjede u Rusiji: domjenak u Kremlju
Foto: Reuters/PIXSELL
1/17
09.05.2018.
u 14:40

"Danas je praznik koji je uvijek bio, jest i uvijek će biti svet za svaku obitelj", rekao je Putin

Rusija je danas velikom vojnom paradom u Moskvi proslavila 73. godišnjicu pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom.

Parada je bila prigoda za predstavljanje vojnih inovacija poput novih modela oklopnih vozila i zrakoplova.

"Naš narod borio se do smrti. Nijedna zemlja nije doživjela takvu invaziju", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u govoru prije početka parade.

Putin je potom položio cvijeće na grob neznanog junaka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Putin i Netanyahu razgovarat će tijekom poslijepodneva o američkom povlačenju iz sporazuma s Iranom. Rusija je "duboko razočarana" tom odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa, dok je Izrael izrazio "punu potporu" SAD-u.

"Danas je praznik koji je uvijek bio, jest i uvijek će biti svet za svaku obitelj", rekao je Putin.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

SSSR je u Drugom svjetskom ratu ostao bez gotovo 27 milijuna ljudi. U Rusiji živi još oko 1,6 milijuna veterana Drugog svjetskog rata.

Putin je kritizirao one koji žele umanjiti ulogu Sovjetskog Saveza u pobjedi nad nacistima. "Danas ljudi žele izbrisati podvige našeg naroda za spas Europe od ropstva, nestanka, strahota holokausta", rekao je.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Vojne parade održane su i u drugim ruskim gradova, a prigodna svečanost bila je organizirana i u ruskoj vojnoj bazi Hmeimim u Siriji.

Rusija je ovom prigodom predstavila lovce pete generacije Su-57, oklopno vozilo Terminator i zrakoplove Mig-31 s hipersoničnim projektilom Kinžal za koji je Putin u ožujku rekao da je nepobjediv.

Predstavljeni su prvi put i ruski dronovi te robot za razminiranje korišten u Alepu i Palmiri.

Na paradi je sudjelovalo više od 13.000 vojnika i 159 vrsta vozila, među kojima 75 zrakoplova, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Komentara 476

Avatar nekakav
nekakav
10:28 09.05.2018.

bibi nije došao samo na paradu. zna se pošto je došao, opet. jako lukavo, napasti siriju, pa doći na paradu u moskvu, kao rijetki strani državnik. koji naslovi po novinama, to je strašno. putinovo oružje, putinova mehanzacija, putinovo čudo, putinova tehnika... kao da se radi o nekom znanstveniku, pa govorimo o planckovoj konstanti, bohrovim postulatima, newtonovim zakonima... pa kad to sve stigne konstruirati, napraviti, testirati? i još da ima puno vanbračne djece?! pa takva osoba bi i filmskog supermena razbila, kolko je snažna!

DU
Deleted user
10:42 09.05.2018.

Dosadni ste ka proljiv sa srbima

Avatar sindarela
sindarela
11:16 09.05.2018.

Cijeli svijet slavi pobjedu nad fašizmom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije