Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putinu pada popularnost

Rusi: “Ne želimo raditi do smrti”

Vladimir Putin
Reuters/Pixsell
07.09.2018.
u 10:15

Reforma prijeti Putinovoj popularnosti, ali slaba oporba neće ga ugroziti na nedjeljnim izborima, smatra analitičar Davor Boban.

Vladimir Putin počeo je gubiti popularnost među građanima. Dosad nedirnutog imidža u ruskoj javnosti, pogotovo od aneksije dijela ukrajinskog teritorija, nakon najave mirovinske reforme koja će podići dob za odlazak u mirovinu muškarcima sa 60 na 65 te ženama s 55 na 60, Putin je pred padom popularnosti u zemlji.

Votka rano ubija

I to upravo u najgorem trenutku jer u nedjelju Rusi izlaze na regionalne izbore, na kojima će izabirati i guvernere pokrajina.

Ankete govore da čak 71 posto Rusa ne podržava premijera Dmitrija Medvedeva, prema kojem su okrenuli kritičku oštricu te 68 posto njih smatra da parlament zemlje ne radi dobro. Protiv te reforme snažna je Komunistička stranka organizirala prošle nedjelje prosvjede na koje su došle tisuće Rusa. Podrška Putinu pritom je pala za deset posto i sada iznosi još uvijek visokih 70 posto.

Ruski predsjednik prošli je tjedan, nasuprot svog imidža tvrdog vođe, zbog toga razvodnio prijedlog vlade jer su prema prvom prijedlogu žene morale ići u mirovinu sa 63. Iako su ekonomisti rekli da nema alternative i da se granica za umirovljenje nije mijenjala gotovo sto godina, Rusi su zavapili da će morati raditi do smrti jer je životna dob za muškarce 66 godina. Ona je tako niska, tvrde analitičari, ponajprije zbog ljubavi Rusa prema alkoholu, naročito votki.

Dobar poznavatelj ruskog političkog sustava, profesor s Fakulteta političkih znanosti Davor Boban smatra da je ta reforma jedan od najvećih problema za Putina od predsjedničkih izbora 2012.

– Vrlo nepopularna reforma, koja inače nije jedinstvena za Rusiju, prijeti njegovoj popularnosti. S druge strane, njezina opasnost za Putina oslabljena je činjenicom da je službeno predlaže vlada, a ne on sam – smatra Boban i dodaje da je Putin odavno prozvan “teflonskim” predsjednikom, dakle liderom na kojega se ne lijepe afere.

Mediji nisu slobodni

Nakon izbora na kojima će se birati i gradonačelnik Moskve, smatra Boban, može se očekivati daljnja dominacija Putinove stranke Jedinstvene Rusije.

– Da bi se ruska oporba mogla mobilizirati, morala bi biti snažna, organizirana i imati uporište među ruskim građanima. Pa ipak, ona je trenutačno vrlo slaba pa je malo vjerojatno da bi mogla iskoristiti nezadovoljstvo ruskih građana spomenutom reformom. Usto, mediji u Rusiji ne smatraju se slobodnima pa je i prenošenje stavova oporbenih stranaka i organizacija u javnost prilično ograničeno – pojašnjava Boban.

Ključne riječi

Komentara 12

GV
golub Vaso
10:32 07.09.2018.

to što Hrvati rade duže od Rusa nije tema, glavno da ste po nalogu soroša našli nešto protiv Putina

ST
stomugromova
06:37 08.09.2018.

Jako mu opada popularnost.Sada je jedva nekih 75%.

Avatar intimus 500
intimus 500
14:30 07.09.2018.

sram ih bilo ...izdajice :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije