Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Pravosudni rat”

Ruši li Turudić sustav nagodbi s USKOK-om?

Zagreb: Odgođeno je pripremno ročište na suđenju Marini Lovrić Merzel
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
14.03.2018.
u 19:04

Djelatnici USKOK-a ne moraju se pojaviti na sudu 26. ožujka ako do tada Vrhovni sud ne donese odluku o izvanrednom pravnom lijeku

Ja doista ne znam što se tu više može očekivati – kratko je u utorak prijepodne novinarima okupljenim pred zgradom Županijskog suda u Zagrebu kazao odvjetnik Čedo Prodanović odgovarajući na pitanje “što sada slijedi?”. Nije bio jedini koji je na taj upit tek slijegao ramenima ne želeći se uopće upuštati u nagađanja kako bi “pravosudni rat” koji se od početka ovog tjedna vodi između USKOK-a i predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića mogao završiti.

Idu k Dinku Cvitanu

A ratno stanje izbilo je u ponedjeljak kad je sudac Turudić na pripremnom ročištu u sporu koji se vodi protiv bivše SDP-ove županice Marine Lovrić-Merzel odlučio odbiti zahtjev za nagodbu s poduzetnikom Željkom Žužićem koji je priznao kako je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita. Isti zahtjev za nagodbu već je bio odbio i nekoliko mjeseci prije, ali Vrhovni se sud nije složio s tim njegovim odbijanjem nagodbe, pa mu ju je, pod preporukom da prihvati nagodbu, vratio na ponovno odlučivanje. Turudić je odlučio ignorirati preporuku Vrhovnog suda i u ponedjeljak je ponovno odbio nagodbu, nakon čega je USKOK zatražio njegovo izuzeće, o kojem je odlučivao on kao predsjednik suda te je odlučio kako se neće izuzeti iz postupka, pa su predstavnici USKOK-a zatim demonstrativno napustili pripremno ročište koje je bilo odgođeno za utorak. Iako je bilo najava kako se USKOK u utorak uopće neće pojaviti na sudu, ipak su došli, da bi se ponovno ponovila situacija kao i dan prije – demonstrativno su napustili sudnicu jer je Turudić opet odbio njihov zahtjev za nagodbom.

Zagreb: Odgođeno je pripremno ročište na suđenju Marini Lovrić Merzel
1/12

– Ovo je već treći put unutar 24 sata da Turudić krši zakon. Nama ne preostaje ništa drugo nego da se obratimo glavnom državnom odvjetniku sa zahtjevom da on Vrhovnom sudu podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti (ZZZ) – kazao je nakon ročišta zamjenik ravnateljice USKOK-a Vjekoslav Tolnaj. ZZZ je izvanredni pravni lijek koji USKOK koristi jer na odluku suca Turudića više nema prava žalbe “regularnim putevima”. Sudac Turudić je objasnio kako je on sam odbio zahtjev za izuzeće temeljem članka 35. ZKP-a, objašnjavajući kako je o tom zahtjevu već odlučeno na Vrhovnom sudu te da će se zbog toga svi budući zahtjevi s takvim ciljem odbaciti kao nedopušteni. USKOK-ovo napuštanje sjednice ocijenio je kao protivno Ustavu i ZKP-u, a svoju odluku o tome da ponovno odbije nagodbu obrazložio je time da na to ima potpuno pravo jer kao sudac zakon primjenjuje samostalno i neovisno.

– Potpuni je to presedan jer se ruši cijeli sustav nagodbi s USKOK-om, koji se stvarao šest, sedam godina – riječi su kojima poznati osječki odvjetnik Hrvoje Krivić komentira ovakav potez suca Turudića. Ističe i kako je Turudić našao zakonsku mogućnost da brani takav svoj stav, što je dobro iskoristio, ali time i uvelike odlučio rušiti koncept nagodbi. Navodi članak 361. Kaznenog zakona u kojemu piše kako sudsko vijeće može odbiti sporazumnu presudu “ako njezino prihvaćanje nije u skladu s odmjeravanjem kazne propisanim zakonom ili sporazum inače nije zakonit”, a na takvo rješenje o odbijanju nagodbe nije dopuštena žalba.

Što kad sudac kaže: Neću

– Iako je riječ o nagodbi, to je presuda suca Turudića, njegov je potpis i žig suda na njoj. Suci nisu državni službenici da im se može naređivati. Može im se, pak, ukinuti presuda, ili dodijeliti predmet nekome drugome, ali ne možete nekoga tko je neovisan natjerati da donese takvu presudu – objašnjava Krivić koji smatra kako to razotkriva i slabost zakona.

– Kada dođete s prijedlogom nagodbe na pripremno ročište, nije predviđena mjera kad sudac kaže “neću”. To je zato što je zakon loš. Država nema mehanizam da provede tu nagodbu – navodi. Kada je u pitanju odluka o tome je li Turudić trebao sam odlučivati o svom izuzeću ili nije, zagrebački odvjetnik Branko Šerić smatra kako on o tome sam ne može odlučivati te da je o izuzeću trebao odlučivati ili zamjenik predsjednika suda ili Vrhovni sud. Novo ročište zakazano je za 26. ožujka, a ako se USKOK ne pojavi, što mogu pod obrazloženjem da ne žele pristupati sve dok Vrhovni sud ne donese odluku o izvanrednom pravnom lijeku koji su podnijeli, ročište će biti odgođeno.

1. Izuzeće/otklon Turudić tvrdi kako je odluku o tome da odbacuje zahtjev za svojim otklonom donio sukladno zakonu, točnije temeljem članka 35. stavka 5. ZKP-a u kojem piše da o zahtjevu za otklonom može odlučivati i sudac čiji se otklon traži.

2. Napuštanje ročišta Turudić smatra da je ponašanje USKOK-a protivno zakonu jer tvrdi da oni nemaju ovlasti napustiti sudnicu bez odobrenja suca.

3. Nagodba Iako je Vrhovni sud odbacio Turudićev odbačaj nagodbe, Turudić kao sudac odlučuje samostalno i ne mora prihvatiti nagodbu bez obzira na stav Vrhovnog suda.

“U 24 sata donio je tri nezakonite odluke pa moramo na Vrhovni”

1. Izuzeće/otklon Zamjenik ravnateljice USKOK-a Vjekoslav Tolnaj najavio je da će od Dinka Cvitana tražiti da podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu jer je Turudić u 24 sata donio tri nezakonite odluke na koje USKOK nema prava žalbe.

2. Napuštanje ročišta Za razliku od okrivljenika i odvjetnika koji za taj postupak mogu biti novčano kažnjeni USKOK po zakonu ne može snositi nikakve posljedice.

3. Nagodba U USKOK-u smatraju da Ivan Turudić krši zakon jer je Vrhovni sud još prvi put odbacio Turudićev odbačaj nagodbe te mu vratio predmet na ponovno odlučivanje

Komentara 17

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
19:31 14.03.2018.

Slabog si odvjetnika Marina izabrala jer odapeće ti Čedo Prodanović ako čekaš zastaru.

PI
pinkec
04:21 15.03.2018.

Da. trebamo lustraciju, s početkom u USKOK-u!

ST
Starotopoljanin
19:58 14.03.2018.

kakve nagodbe.samo sudenje i tjeranje tih lopova i stakora iza brave,a ne odugovlacenja do zastare.sramota sdstva ,tuziteljstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije