Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čipka

Rusi će otkupiti lepoglavsku čipku za najveći muzej čipke na svijetu

rusija (1)
Arhiv Zadruga čipke
28.06.2011.
u 12:16

Nesvakidašnji prizor na glavnom trgu – u izradi čipke Pahuljica sudjelovalo je 570 čipkarica, a među njima bila je i Tihana Rendić iz Lepoglave

Svojom ljepotom, minucioznošću i složenošću izrade lepoglavska čipka u jakoj konkurenciji čipki iz deset zemalja i 36 ruskih oblasti osvojila je prvu nagradu na natječaju Labirint čipke što je održan u sklopu Međunarodnog festivala čipke u dalekom ruskom gradu Vologdi. Uz razumljiv ponos, osvojena prva nagrada je Zadruzi lepoglavske čipke donijela nagradu vrijednu 20.000 rubalja, zlatno-srebrni čipkarski batić, ali i najavu organizatora da će u rujnu doći na međunarodni čipkarski festival u Lepoglavi i otkupiti najljepše primjere domaćih čipki za opremanje svoga reprezentativnog muzeja.

– Želja je Vologđana da u svom golemom Državnom muzeju okupe i izlože čipke iz cijeloga svijeta i tako postanu jedini takav muzej u svijetu. U tom cilju već su za našeg boravka u Vologdi otkupili jednu od najljepših i najsloženijih lepoglavski čipki, Ljeto u šumi – kazala je upraviteljica zadruge Karmen Šoštarić koja je, kaže, fascinirana golemim dimenzijama ruskih čipki, brojnošću sudionika i raskoši otvaranja festivala, jer takvih manifestacija u drugim dijelovima Europe nema.

– Bila sam zapanjena prizorom na glavnom trgu, na kojemu je 570 čipkarica istodobno radilo djeliće čipke nazvane Pahuljica, koji su kasnije bili spojeni u cjelinu. U njenu izradu uspješno se uključila i mlada lepoglavska čipkarica Tihana Rendić – naglasila je Karmen Šoštarić te dodala da je vrlo zadovoljna posjetom lepoglavskom štandu i velikim interesom što su ga za hrvatske čipke polučili i tamošnji etnolozi, folkloristi i drugi stručni krugovi.

Naime, uz lepoglavsku, na festivalu u Rusiji bila je predstavljena i paška čipka, a u promidžbu hrvatskih čipki uključila se i kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu Nerina Eckhel. Čipkarske izložbe razgledala je i prva dama Rusije Svjetlana Medvedev. Predstavljanje hrvatskoga čipkarstva u Rusiji organizirala je Udruga za međunarodnu kulturnu suradnju Intermezzo.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar stravaxx
stravaxx
14:22 29.06.2011.

ma neće rusi samo tako orkupljivat čipke. naći će pošteni hrvatski stručnjak za ništa već način da to propadne....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije