Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRANCUSKA

Rumunjski klan osuđen na 113 godina zatvora zbog krađa u pariškom metrou

Ilustracija
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL
22.10.2019.
u 23:06

Dok bi jedan od njih odvlačio pozornost žrtava, drugi bi im izvlačio plijen i dodavao ga sudionicima, koji su ga brzo skrivali, nakon čega bi svak pobjegao na svoju stranu

Dvadeset članova jednog rumunjskog klana koji je iskorištavao djecu za krađe u pariškom metrou, osuđen je u petak u Parizu na kazne od 4 do 8 godina strogog zatvora, doznaje se u utorak od sudskog izvora. Ti muškarci i žene istog klana Roma, pariški sud osudio je zbog trgovine maloljetnika, utaje, pranja novca i zločinačkog udruživanja. Ukupno su osuđeni na 113 godina zatvora i zabranjen im je boravak na francuskom teritoriju.

Proces je trajao tri tjedna nakon istraga pokrenutih 2016. zbog porasta krađa džepara u pariškom metrou. Maloljetnici od 11 do 18 godina krali su mobitele i novčanike putnika, najčešće na pokretnim stepenicama metroa. Dok bi jedan od njih odvlačio pozornost žrtava, drugi bi im izvlačio plijen i dodavao ga sudionicima, koji su ga brzo skrivali, nakon čega bi svak pobjegao na svoju stranu. Te bande su operirale na turističkim metro stanicama, posebice tijekom klimatske konferencije COP-21 krajem 2015. i nogometnog prvenstva Euro-2106. 

U istrazi su od siječnja 2017. surađivali francuske i rumunjske stručne službe i šest mjeseci kasnije je istovremeno u Francuskoj, Rumunjskoj i Italiji privedena većina osumnjičenih, roditelji maloljetnih kradljivaca. 

Te obitelji nemaju dozvole boravka u Francuskoj, one neprestano putuju u Rumunjsku s djecom, a onu djecu koju je policija više puta identificirala zamjenjuju drugom. Pedesetak identificiranih aktivnih maloljetnika se ne smatraju žrtvama. Sudska procedura nastavlja se o drugim osumnjičenima u Rumunjskoj.

Val uhićenja 2017. je izazvao bitno smanjenje te vrste krađa u Parizu, ali klan je djelomično obnovljen i neki maloljetnici se vratili u Francusku od početka godine. Gradska uprava Pariza je u lipnju ocijenila da je od početka 2019. za 68 posto porastao broj krađa u pariškoj podzemnoj željeznici. 

>> Pogledajte i ovaj video: Čovjek krade novac iz aparata za klađenje

Ključne riječi

Komentara 2

ZI
zimerman
23:52 22.10.2019.

To su sitni kriminalci sa kojima je lako izaći na kraj . Treba uništiti Albansku mafiju koja kontrolira prostituciju i narkotike , takodjer treba uništiti muslimansko bratstvo koje organizira islamizaciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije