Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRŽANA PROMJENA DEFINICIJE

Rumunjska je došla korak bliže zabrani istospolnih brakova

13.02.2017., Zagreb - Prosvjed pod nazivom Ljubav jest i ostaje jaca od mrznje, organiziran na Trgu zrtava fasizma u organizaciji Zagreb Pridea, zbog napada na klub Super Super u kojem je bacen suzavac na LGBT zabavu privukao je oko tisucu ljudi.  Photo:
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
12.09.2018.
u 13:40

Referendum će se vjerojatno održati u listopadu, rekli su zastupnici u parlamentu.

Rumunjska je u utorak došla korak bliže zabrani istospolnih brakova, nakon što je gornji dom parlamenta uvjerljivo podržao ustavnu promjenu definicije braka.

Tekst ustava je rodno neutralan po pitanju braka, odnosno brak se definira kao zajednica "supružnika".

Aktivisti žele promjenu, po kojoj bi se brak definirao kao zajednica između muškarca i žene.

Gornji dom parlamenta je uvjerljivom većinom podržao ustavnu promjenu u utorak, nakon što je prijedlog prihvatio donji dom parlamenta.

Očekuje se da će Ustavni sud odobriti promjenu, nakon čega bi se o pitanju glasalo na referendumu.

Referendum će se vjerojatno održati u listopadu, rekli su zastupnici u parlamentu.

Rumunjska je dekriminalizirala homoseksualnost 2001., ali je među šačicom zemalja Europske unije koje nemaju legalizirani nikakav oblik istospolnih zajednica.

Ako referendum odobri promjenu, isključena će biti mogućnost istospolnih brakova u budućnosti.

Ta promjena ima široku podršku među konzervativnim političarima i religijskim krugovima. Skupina "Koalicija za obitelj" pokrenula je prijedlog, osiguravši potpise tri milijuna građana Rumunjske.

Ključne riječi

Komentara 11

KR
kruti222
14:03 12.09.2018.

bravo rumunjska

BA
bakulušić
13:59 12.09.2018.

HINA je državna agencija i trebala bi poštivati ustavnu odredbu da je brak zajednica muškarca i žene. Kad im netko drugi bude davao plaće, mogu pisati kako žele. Ni to ne bi bilo u redu ali u današnjoj Hrvatskoj može svakako pa i naopako. Nažalost!

IN
inbox
20:57 12.09.2018.

bravo rumunji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije