Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska pomaže

Rukom pisana pjesma dar je iračkog dječaka

Rukom pisana pjesma dar je iračkog dječaka
Foto: Ljiljana Haidar Diab
1/4
29.03.2019.
u 10:22

“o zemljo okrutna, što se dogodilo da su ta djeca tako stradala i moraju čitav život patiti?”, napisao je jasem mohamed kad je imao 12 godina

”Kada nas je cvijet ugledao ovako unakažene, tužnim glasom upitao je zemlju: O zemljo okrutna, što se dogodilo da su ta djeca tako stradala i moraju čitav život patiti?“ Ove je stihove napisao 12-godišnji irački dječak Jasem Mohamed, jedan je među tisućama iračke djece koja su nastradala od mina u Iraku te jedno od dvadesetero djece koja su iz Iraka u Hrvatskoj boravila u kolovozu 2017. A njegova pjesma kaže dalje:

Zašto si zemljo žedna dječje krvi?

„O, cvijete, otvori nam vrata škole!

Kada nam je otvorio vrata škole, cvijet je tužnim glasom upitao zemlju:

O zemljo, zašto si žedna dječje krvi? Znam da nema dovoljno vode, jer i ja osjećam tu sušu i visoku temperaturu. Ja ih lijepo pogledam i oni mi naliju vodu. O zemljo, molim te, lijepo gledaj na tu djecu da i tebe polijevaju i neće biti potrebna više dječja krv.“

Ti stihovi, napisani rukom na arapskom jeziku, i danas stoje u prostorijama udruge Hrvatska pomaže, na čijem je čelu Đurđa Adlešič, koja u suradnji sa Styria Media Groupom, pomaže djeci diljem svijeta.

Kao i dječacima cijelog svijeta i malim Iračanima najbolja je zabava – nogomet
Foto: Ljiljana Haidar Diab

Jasem je imao samo četiri godine kada je, igrajući nogomet sa svojim prijateljima, naišao na minu. Poput svakog radoznalog dječačića, počeo se igrati s minom koja je eksplodirala i dječaka obilježila za cijeli život. Ostao je bez desne podlaktice i bez oka, a cijelo lice i tijelo puno mu je ožiljaka od gelera. Slična je i sudbina Hora Haidara, najmlađeg stradalog iračkog dječaka koji je bio gost Hrvatske sa samo šest godina. Zajedno s 20-ero druge djece boravio je u ljetovalištu Crvenog križa u Novom Vinodolskom. On je stradao s tri godine, u blizini grada Basre, kada je s roditeljima tjerao ovce te ušao u minsko polje. Igrajući se s minom, izgubio lijevu ruku.

Irak će mine čistiti 50 godina

U Iraku gotovo svaki dan od zaostalih mina strada velik broj djece. Tamo ni jedno mjesto nije sigurno, jer Irak je u ratu još od davne 1980. Irak je zemlja koja, prema izvještaju UN-a, ima najviše zaostalih i svježih mina u svijetu. Procjenjuje se da ih je više od 30 milijuna, a potiču iz još davnog iransko-iračkog rata (1980. – 1988.), iz iračkog zauzimanja Kuvajta (1990./91.), a posijane su i nakon ulaska trupa SAD-a u Irak 2003. Mine i UXO predstavljaju problem na sjeveru, duž granice između Iraka i Irana, i diljem središnjeg i južnog dijela zemlje. Čišćenje minskih polja je posao koji će u Iraku zasigurno trajati još u narednih 50-ak godina, a do sada je u eksplozijama mina poginulo više od 15 tisuća ljudi, od kojih su više od polovice bila djeca. Oko 7 milijuna Iračana žive na minskim područjima, koja su se još dodatno proširila dolaskom terorističke organizacije Islamske države koja je minirala i postavila eksplozive po čitavom teritoriju koji je bio pod njihovom kontrolom. Oslobađanjem Mosula i Tal Afara, iračka vlada strahuje od povećanja broja žrtava na to područja na koje se počeli vraćati stanovništvo.

Djeca iz Sirije 2017. godine boravila su u odmaralištu Crvenog križa u Novom Vinodolskom
Foto: Ljiljana Haidar Diab

Udruga Hrvatska pomaže, na čelu s Đurđom Adlešič, osnovana je prije pet godina, a pomoć djeci i ostalim stradalnicima njen je glavni cilj:

– Na samom početku našeg djelovanja poveli smo žene iz poplavljene Gunje na izlet u Beč, gdje smo organizirali izložbu spašenih zlatoveza. Pomogli smo i djeci iz Gunje i Rajeva sela da ljetuju na moru i tako barem malo zaborave na nesreću koja ih pogodila, govori Đurđa Adlešič i ističe kako udruga od osnivanja radi s umirovljenim braniteljima i njihovim obiteljima.

– Ugostili smo djecu iz Iraka, BiH, Armenije, Sirije, organizirali smo i aktivan odmor djeci iz socijalno ugroženih obitelji, a sve to financiramo raznim projektima, naglašava Đurđa Adlešič.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije