Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neka se i dalje vrti

Ruke dalje od kebaba – zabrana ipak nije prošla

kebab
Foto: DPA/Pixsell
14.12.2017.
u 11:12

Socijaldemokrati i zeleni u Europarlamentu tražili su ograničenje upotrebe fosfata u mesu pečenom ne okomitom ražnju

Kebab kakav poznajemo preživio je jučer glasovanje u Europskom parlamentu tijesnom većinom od samo tri glasa.

Europarlamentarci iz redova socijaldemokrata i zelenih nisu, naime, uspjeli skupiti natpolovičnu većinu za svoj prijedlog ograničavanja upotrebe fosfata u mesu pečenom na okomitom ražnju, odnosno u poznatom specijalitetu kebabu.

Za prolazak te inicijative koju su mnogi požurili opisati kao “zabranu kebaba” trebalo im je 376 ruku, a skupili su 373. Protiv je bilo 272, a suzdržano 30 europarlamentaraca.

Spasili ga pučani

Europski pučani, najveća politička grupacija u EP-u, bili su oštro protiv. “Ruke dalje od kebaba”, doslovno su poručivali u svojim priopćenjima.

– Nema dokaza da fosfati u kebabu imaju negativan učinak na zdravlje. Bez uporabe fosfata, meso na okomitom ražnju stropoštalo bi se u oblik slonova stopala – rekla je Renate Sommer, njemačka europarlamentarka i glasnogovornica europskih pučana po pitanju “zabrane kebaba”. Fosfati u mesu koriste se kako bi bilo sočnije i zadržalo vodu.

Iz redova europskih zelenih pokušali su objasniti da ne traže zabranu kebaba, već da žele da ljudi nastave uživati u tom jelu, ali bez potencijalno opasnih i nepotrebnih dodataka kao što su fosfati. Uporaba fosfata u mesu za kebab dosad nije bila regulirana propisima EU, a Europska komisija to je sada odlučila učiniti jer je uočila neujednačenu praksu u različitim državama, no zeleni i socijaldemokrati pokušali su u EP-u zaustaviti taj prijedlog Komisije.

– Potrebno je provesti dodatna istraživanja i onda pronaći rješenje koje se jedne strane neće zatirati tradiciju, ali ni dovoditi u pitanje zdravstvenu ispravnost proizvoda. Kebab neće biti zabranjen, ali će proizvođači u pripremi umjesto fosfata trebati koristiti sigurnije alternative koje su trenutačno dostupne na tržištu – rekao je Tonino Picula (SDP).

A što je s Coca Colom?

Marijana Petir, bivša HSS-ovka koja u EP-u pripada klubu europskih pučana, kaže kako se protivi uporabi fosfata u hrani i pićima, ali dodaje da prosječni građanin kroz 1,5-litrenu bocu Coca Cole unese u organizam više fosfata nego tijekom cijele godine kroz kebab i druga jela brze prehrane.

– Pa je stoga pravo pitanje štite li socijalisti i zeleni multinacionalne kompanije kad tu činjenicu u svojoj rezoluciji prešućuju – insinuira Marijana Petir.

HDZ-ovi zastupnici pratili su stranačku liniju pučana i glasali protiv zabrane kebaba, također s argumentom da su količine fosfata koje čovjek unosi kroz kebab “zanemarive”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije