Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Rudolf optužuje: Sad će i Sarajevo tražiti izlaz na otvoreno more

davorin rudolf
Arhiva VL
29.10.2009.
u 19:39

Donedavni najjači hrvatski pregovarač šokiran je što će hrvatske vlasti pristati na političku arbitražu; RH još nije ništa dala, ali pristaje da Sloveniji arbitar
da sve što traži

Prof. Davorin Rudolf donedavno je bio najjači hrvatski pregovarač sa Slovenijom. Skorašnje potpisivanje arbitražnog sporazuma Kosor – Pahor rastužuje ga.

Trebalo je samo izbaciti vas i ostale profesore međunarodnog prava iz pregovora i eto rješenja?
Neki su jedva dočekali da ne budemo uključeni u pregovore. Među prvima sam imao prilike pročitati tekst Arbitražnog sporazuma, žao mi je što se premijerka Kosor nije sa mnom konzultirala prije. Mogu samo, kao znanstvenik, reći da je sporazum neprihvatljiv i potencijalno nepovoljan za Hrvatsku.

Suce određuje Rehn

Šta je sporno?
Teritorij. Nikada nije dobro to politički rješavati jer uvijek postoji mogućnost da država koja je u boljoj poziciji nametne rješenje koje će biti štetno za drugu. Takva granica uvijek će biti predmet nesuglasica, pa i sukoba.

->->->Pakt za EU: J. Kosor i Pahor kao Račan i Drnovšek 2001.

Ali o granici će odlučivati Arbitražni sud, RH u startu Sloveniji ne daje ništa?
Točno, no dvije zemlje daju tek po jednog “svog” suca, dok se ostala trojica određuju s popisa Olija Rehna, a tamo nema stručnjaka s iskustvom u određivanju granica, osim g. Badintera. RH još ne daje ništa, ali pristaje da, odluči li tako, Sud da Sloveniji sve što traži. Arbitražni sud mora odlučivati u okvirima sporazuma Hrvatske i Slovenije, gdje u drugoj točki stoji da odluče o vezi Slovenije s otvorenim morem.

Vama je to neprihvatljivo?
Time se arbitru otvara mogućnost da utvrdi koridor ili morski prolaz koji bi omogućio Sloveniji dodir s otvorenim morem. Riječ je o koridoru od, moguće, 26 km dužine i 5,4 km širine. Ili neće biti ni pod čijom vlašću ili, u najnepovoljnijoj varijanti, pod suverenitetom Slovenije, čime ona stječe pravo i na more, podmorje i dno. Ne mora tako biti, no za mene je dovoljno da postoji ta riskantna mogućnost pa da budem protiv sporazuma.

Kojom drugom metodom, osim davanja teritorija, Slovenija može doći do “dodira”?
Ne znam.

Dogodi li se takav presedan, kako bi to moglo utjecati na razgraničenje s BiH i Crnom Gorom?
Već sada postoje zahtjevi Sarajeva da BiH dobije izlaz na otvoreno more, prema “slovenskom“ modelu. Hoće li i Crna Gora postaviti dodatne uvjete, ne znam.

Manjak patriotizma

Jesu li naše vlasti svjesne rizika?
Držim da jesu, stoga sam i razočaran zbog manjka patriotizma. Na gđi Kosor, predsjedniku Mesiću i zastupnicima ta je povijesna odgovornost. Različiti su uvjeti postavljani zemljama za ulazak u EU, ali davanje teritorija nikome nije bio uvjet. Očito je prevagnulo političko rješenje, za koje su se Slovenci zalagali. I u tome uspjeli.

->->pakt za eu: j. kosor i pahor kao račan i drnovšek 2001.

Komentara 208

PR
Protivcenzure
11:20 30.10.2009.

hrvatska ovime gubi granicu sa italijom a za to nikoga nije briga to se niti ne spominje...

LU
Lujo123
20:23 29.10.2009.

Akademiče Rudolf molim i preklinjem odredi termin i mjesto demonstracija kojima bi narod pokazao ovim izdajnicima da se ne slaže sa izdajom! Pohvali Pokudi

DU
Deleted user
11:05 30.10.2009.

Mislim da su nasi politicari duhovno unisteni! Hrvatska ulazi u EU ali gubi teritorij 100%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije