Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi Zeland

Rudari strepe od nove eksplozije, spašavanje zaustavljeno

Pike River (1)
Foto: AFP/Reuters
1/9
20.11.2010.
u 17:06

Dvojica rudara koji su se uspjeli izvući tvrde da nitko nije poginuo. Kako su zarobljeni doista ne zna se. Komunikacijski su uređaji uništeni.

Spasioci predviđaju da bi se mogla ponoviti moćna eksplozija metana, koja je u ugljenokopu Pike River blizu zapadne obale južnog novozelandskog otoka u petak zarobila najmanje 29 rudara u gotovo vodoravnom rovu 1500 metara od ulaza u rudnik. To je navodno glavni razlog zašto ih jučer nisu počeli spašavati, a obitelji zatočenih mogu samo vjerovati zapovjedniku Garyju Knowlesu da će ih spasiti “po svaku cijenu”.

Rudnik su pratile razne nevolje od otkrića njegovih zaliha ugljena u 70-im godinama prošloga stoljeća, pa je njegovo iskorištavanje počelo tek 2008. godine.

Dva su se rudara u trenutku eksplozije našla na strani odrona bližoj ulaznom oknu. Ozlijeđeni su, ali izvan životne opasnosti.

Preostalih 29 zarobljenih rudara po njihovom je svjedočenju preživjelo s druge strane urušene cijevi ugljenokopa. Hrane imaju koliko su u petak ponijeli u smjenu, a vode im neće nedostajati jer je 2,3 kilometra dugi tunel prilično vlažan pa po dnu galerije sve vrijeme navodno teče potočić.

Što je s rudarima u klopki u utrobi planine zapravo se ne zna jer su uređaji za komunikaciju uništeni. Rudari će morati izdržati nekoliko dana da im spasioci priđu kroz uspravni ventilacijski kanal.

Novozelanđanima se nudi međunarodna pomoć, a javili su se i spasioci 33 rudara iz rudnika zlata Copiapo u Čileu koji su preživjeli 69 dana zatočenosti.
Rudniku je nedostajalo radne snage pa su ih Novozelanđani uvezli. Osim 24 doamaća radnika zatočena su još dva Australca, dva Britanca i jedan Južnoafrikanac.

Komentara 1

OB
-obrisani-
06:37 21.11.2010.

Toplo se nadam da će i ove spasiti. No nekužim kako nemaju ili zašto nisu elektronski senzori dektetirali plin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije