Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rudari progovorili

Rudari: Bojali smo se da jedan drugome ne postanemo hrana

Johnny Barrios dotrčao je ljubavnici Susani Valenzueli
REUTERS/PIXSELL
16.10.2010.
u 17:53

Sve je više bilo onih koji nisu htjeli ni ustati s poda. Jednostavno su ležali čekajući smrt od gladi ili žeđi – kaže Villaroel koji je zajedno s većinom svojih kolega već otpušten iz bolnice

– Nitko se nije usuđivao o tome glasno govoriti. Ali svi smo tada u sebi pomišljali na kanibalizam. Bilo je samo pitanje vremena kad će nam presušiti zalihe i koliko ćemo dugo izdržati bez hrane prije nego što počnemo jesti najslabije među sobom – rekao je za britanski Guardian 23-godišnji čileanski rudar Richard Villaroel. – Kad su nam s površine prvi put spustili hranu i vodu, počele su frcati šale o kanibalizmu. Tada smo shvatili da smo zapravo svi mi bili svjesni da je kanibalizam bio vrlo izgledna opcija.

– Sve smo više mršavjeli. Sami smo sebe jeli. I to je neka vrsta kanibalizma: kada tijelo samo sebe izjeda – kaže Villaroel.

Tako su rudari, iako su se krvlju zakleli da nikad neće otkriti detalje onoga što se događalo prvih 17 dana njihova zatočeništva, počeli otkrivati sve tajne.

U početku je bilo najteže. Prva tri dana zarobljeni nesretnici činili su sve kako bi spasiocima na površini pokazali da su živi. Palili su gume s vozila nadajući se da će dim uskim kanalima doći do površine. Trubili su sirenama vozila, a detonirali su i naboje dinamita kako bi buka doprla do površine. U svojim nastojanjima gotovo da su i uspjeli. Jedan od spasioca čuo je zvuk sirena iz utrobe zemlje, ali kolege su ga uvjerili da je riječ o zvuku “duša poginulih rudara”. Kako je vrijeme odmicalo i dani prolazili, malodušnost među rudarima sve je više rasla.

– Sve je više bilo onih koji nisu htjeli ni ustati s poda. Jednostavno su ležali čekajući smrt od gladi ili žeđi – kaže Villaroel koji je zajedno s većinom svojih kolega već otpušten iz bolnice.

Kao što se nisu pridržavali pakta o šutnji, rudari se ne pridržavaju ni liječničkih uputa. Neki od njih počeli su već skidati zaštitne naočale, a većina ih se počela kupati u šampanjcu na proslavama. Najsretniji je bio Ariel Ticona koji je prvi put ugledao kćer Esperanzu (Nada).

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar wkwkwkwk
wkwkwkwk
12:25 17.10.2010.

Trebaju pozvat aktualnu angelinu da snimi neki film o dragom prijatelju ispod peke na čileanski, jako dobra tema.

OB
-obrisani-
22:50 16.10.2010.

Pisite o rudarima Neka i oni postanu filmske dive a ne samo one kuce iz Hollivuda.

OB
-obrisani-
03:25 17.10.2010.

Nitko se nije usuđivao o tome glasno govoriti. Ali svi smo tada u sebi pomišljali na kanibalizam. Bilo je samo pitanje vremena kad će nam presušiti zalihe i koliko ćemo dugo izdržati bez hrane prije nego što počnemo jesti najslabije među sobom – rekao je za britanski Guardian 23-godišnji čileanski rudar Richard Villaroel. ___________________________________________________ A gdje je nestao 34-ti rudar ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije