Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
masakr u tuzli

RTRS dobio kaznu zbog širenja neistina o ratnim zločinima

Ilustracija
Foto: Getty Images
18.10.2019.
u 15:07

"Riječ je o prilogu RTRS-a o stradanju na tuzlanskoj Kapiji u kojemu su po tko zna koji put javnosti plasirane izmišljotine beogradskog 'žutog tiska' koju predvode 'Večernje novosti'

Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) izrekla je novčanu kaznu u protuvrijednosti od šest tisuća eura Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS) zbog širenja informacija protivnih sudski potvrđenim činjenicama o masakru nad civilima u Tuzli kojega je u svibnju 1995. počinilo topništvo vojske bosanskih Srba, doznaje se u petak.

Tu vijest potvrdila je tuzlanska zaklada "Istina, pravda i pomirenje", koja je entitetski javni servis i prijavila zbog širenja dezinformacija i kršenja kodeksa o djelovanju elektroničkih medija.

"Riječ je o prilogu RTRS-a o stradanju na tuzlanskoj Kapiji u kojemu su po tko zna koji put javnosti plasirane izmišljotine beogradskog 'žutog tiska' koju predvode 'Večernje novosti'. U njihovom članku, kojeg je nekritički prenijela RTRS, lansirana je teza da su žrtve stradale zbog eksploziva koji je podmetnut na Kapiji i da je general (vojske RS) Novak Đukić nevin osuđen, a da pri tome nije pružena nikakva mogućnost da iznesu svoje stajalište oštećeni u predmetu Kapija", pojasnili su iz zaklade.

Masakr na tuzlanskoj Kapiji jedan je od najtežih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

U topničkom napadu na središte Tuzle počinjenom 25. svibnja ubijena je 71 osoba, a najmanje 200 ih je ozlijeđeno. Napad je počinjen u večernjim satima, a meta je bila lokacija na kojoj su se u to doba u Tuzli, koja je tijekom rata uglavnom bila pošteđena izravnih napada, uglavnom okupljali mladi. Stoga je i među žrtvama bio najveći broj mladića i djevojaka.

Najmlađa žrtva bio je dječak Sandro Kalesić, koji je u vrijeme kada je ubijen imao samo dvije i pol godine.

Istraga koja je provedena utvrdila je kako je napad na Tuzlu izvela topnička bitnica vojske bosanskih Srba, čiji su položaji bili na planini Ozren.

Zapovjednik te postrojbe bio je Novak Đukić, koji je nakon rata promaknut za generala vojske RS.

Njemu se zbog ovog zločina sudilo pred Sudom BiH, koji ga je 2008. godine proglasio krivim po zapovjednoj odgovornosti i osudio na 25 godina zatvora.

No u nevjerojatnom obratu okolnosti, prouzročenim činjenicom da se Đukiću sudilo po kaznenom zakonu bivše SFRJ, a ne BiH, on je 2014. morao biti pušten iz zatvora u Foči kako bi se postupak obnovio, a tu je okolnost iskoristio kako bi pobjegao u Srbiju gdje se i sada skriva.

Sud BiH je kaznu Đukiću u međuvremenu smanjio na 20 godina zatvora, no on se odbio vratiti u BiH, a preko odvjetnika je poručio kako se u Beogradu mora liječiti.

Iz BiH su tražili da ga se u tom slučaju smjesti u zatvor u Srbiji i da tamo odsluži kaznu, no Beograd na taj zahtjev do danas nije odgovorio, a Đukićevi odvjetnici i srbijanski mediji nakon toga su započeli kampanju čiji je cilj bio dokazati tvrdnju kako je masakr u Tuzli prouzročio eksploziv kojega je podmetnula Armija BiH kako bi nepravedno optužila srpsku stranu.

"I moje ime treba da stoji na Tuzlanskom spomeniku jer sam i ja žrtva tog zločina", izjavio je sam Đukić beogradskim "Večernjim novostima" inzistirajući na tvrdnji da je žrtva montiranog procesa te stoga traži obnovu sudskog postupka u Srbiji, kao i svjedočenje eksperata koji bi iznijeli dokaze u njegovu korist.

Ovakve tvrdnje srbijanskih medija već godinama nekritički prenose mediji u RS bliski vlastima pod kontrolom Milorada Dodika.

RTRS ovoga je puta odlukom RAK-a BiH kažnjen zbog kršenja članaka Kodeksa o audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija koje definiraju “pravičnost i nepristranost” i  “zaštitu privatnosti”.

To je već druga takva kazna koju je zbog načina izvještavanja o masakru u Tuzli iz 1995. godine platio javni servis RS, financiran novcima građana.

Komentara 7

MA
MateBobanheroj
15:40 19.10.2019.

Poštujući svaku žrtvu, pitam se što je sa bošnjačkim zločinima i sramotnim negiranjima istih!

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
17:41 18.10.2019.

Malo, trebalo bi uz kaznu naplatit penal po tarifi reklame koja bi se naplatila u minutaži emitiranja priloga ili emisije. Naravno s pdv_om

DD
dr dragon
08:33 19.10.2019.

Kada nazovemo fašiste fašistima onda se vrijedjaju i vele da su partizani a ceo svet laže.Imaju puno političke sličnosti sa Severnom Koreom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije