Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat za koncesiju

RTL: Zašto smo samo mi dobili upozorenje za prijevod filmova

Johannes Zull (1)
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
1/3
07.02.2012.
u 16:03

Vijeće je diskriminatorno i pristrano, samo su nama uputili upozorenje da ne smijemo prikazati srpski film bez prijevoda – piše šef Uprave RTL-a Hrvatska

I dok Vijeće za elektroničke medije još uvijek nadzire rad RTL Televizije kako bi odlučili o molbi za odgodom izvršenja odluke o isključenju tog nakladnika iz etera, s Televizije stiže otvoreno pismo u kojemu se najavljuje "rat" s VEM-om.

Pismo odaslano medijima potpisuje predsjednik Uprave RTL Televizije Johannes Zull koji je, piše tportal, pomoć u rješavanju spora potražio i kod premijera Zorana Milanovića koji je, prema Zullovim riječima, podršku i dao.

Dijelove pisma donosimo u cijelosti.

"Kao predsjednik Uprave hrvatske nacionalne televizijske kuće, kao direktni i indirektni poslodavac 500 zaposlenika, kao tvrtke koja je uložila više od 1,5 milijardi kuna u program od 2004. godine, kao tvrtke koja je platila više od 270 milijuna kuna poreza, društvenih davanja i naknada, i kao osoba koja je ponosna na činjenicu da je RTL Hrvatska uspjela postati jedna od najgledanijih i najznačajnijih televizijskih programa u zemlji pa i regiji, obraćam vam se ovim otvorenim pismom. Prije dva tjedna zaprimili smo upozorenje da ne smijemo prikazati srpski film bez prijevoda na hrvatski jezik. U posljednjih 10 godina niti jedna televizijska postaja, kino distributer kao ni bilo koja druga kulturna institucija nije to učinila niti je upozorena da to učini. Što se promijenilo u zakonodavstvu i tumačenju zakona? Zašto je RTL prva i jedina televizijska postaja koja je dobila takvo upozorenje ako se takav sadržaj godinama prikazivao na svim televizijskim postajama, a naročito s obzirom na zakonom predviđene iznimke? Ovo pitanje, po našem mišljenju, predstavlja samo jedno od mnogih diskriminatornih i pristranih odluka koje je Vijeće za elektroničke medije donijelo protiv RTL-a.

Tijekom posljednjih nekoliko godina Vijeće je uputilo opomene RTL-u zbog programa koje smo mi i druge televizijske kuće već godinama prije toga emitirale bez prigovora. U međuvremenu se ništa značajno nije promijenilo u zakonima, no čini se da se promijenilo nešto u stavu Vijeća za elektroničke medije prema RTL-u. U 2010. godini naredili ste RTL-u da emisiju CSI pomakne na 21 sat ili kasnije, jer ste odjednom zaključili da je ta emisija neprimjerena za maloljetnike. Očito se radi o novom tumačenju zakona, budući da su se emisije CSI prethodnih godina slobodno emitirale na HTV-u u svim terminima. Što se promijenilo u zakonima? Zašto ste ih počeli drukčije tumačiti?

U proljeće 2011. godine naredili ste RTL-u da emisiju Big Brother emitira nakon 23 sata, proglasivši je neprimjerenom za osobe mlađe od 18 godina. Taj isti Big Brother prikazivao se svake godine u razdoblju od 2004. do 2009. godine u 20 sati kao i tijekom dana. Svih tih godina nije upućen niti jedan prigovor u pogledu prikladnosti termina. Što se promijenilo u zakonima? Zašto ste počeli drukčije tumačiti? U prosincu 2011. godine opomenuli ste RTL tvrdeći da postoje velika odstupanja u programima koje emitiramo u usporedbi s odobrenom programskom osnovom, posebno vezano uz informativni program. Mi emitiramo vrlo prepoznatljivu programsku shemu od početka emitiranja. Još uvijek emitiramo naše glavne informativne programe (RTL Danas, Vijesti, Vrijeme) i magazinske emisije (Exkluziv, Zvijezde Extra) kao što smo ih i onda emitirali. U 2005. godini ti su formati predstavljali 18 posto, a danas predstavljaju 17,1 posto našeg programa.

U 2005. godini neki od ovih formata su bili sponzorirani, kao što je to slučaj i u 2011. godini. Što je toliko različito u našim programima? Gdje su ta odstupanja? Zašto se godinama niste protivili? I zašto novi način na koji sada primjenjujete novi zakon vrijedi samo za RTL, a ne i za ostale komercijalne televizije? Vijeće za elektroničke medije je neovisno tijelo. Čvrsto vjerujemo da je to jedini mogući način na koji regulator treba funkcionirati. No, neovisnost ne znači da Vijeće može raditi što god poželi. Neovisnost ne znači da ono može svoje stajalište mijenjati iz dana u dan. Neovisnost ne dozvoljava diskriminaciju i proizvoljne odluke. I naposljetku neovisnost ne znači donošenje odluka na temelju osobnih stavova i ukusa. Čvrsto vjerujemo da je zadaća regulatora da primjenjuje i tumači zakone dosljedno i jednako za sve, stvarajući time zakonsku sigurnost, a ne kaos. I najčvršće vjerujemo da regulatori moraju biti nepristrani i jednako se odnositi prema svima. Gore navedeni primjeri pokazuju upravo suprotno i to je razlog zbog kojeg se protivimo, zbog kojeg se borimo i zbog kojeg šaljemo ovo otvoreno pismo kako bismo očuvali budućnost RTL-a Hrvatska, ulaganja i radna mjesta koja smo stvorili, te kako bismo očuvali neovisnost medija i njihovu uredničku slobodu."

Na Zullovu je kritiku odgovorio i predsjednik VEM-a, koji kaže da je to što je Zull bio kod premijera Milanovića njegova osobna stvar.

– VEM je neovisno tijelo i na nas nije bilo političkog pritiska. Sankcije izričemo i drugim nakladnicima. Ovo nije tržnica da bi se moglo trgovati. Zakon je jednak za sve i treba ga poštovati – kazao je Ljevak.

 

Komentara 324

A9
AAA-999
19:06 07.02.2012.

Zanimljiv je taj Zull. Otprilike, do sada smo kršili zakon, vi niste reagirali pa to ne smijete ni dalje. Neka takvo što pokuša u svojoj domovini.

ZK
Z.klain.y
20:08 07.02.2012.

Sto znaci svi smo Srbi Marera ,zavrsen argument! Hvala za predavanje da i od tebe nesto saznam.

Avatar flegmatik
flegmatik
17:45 07.02.2012.

Svi hrvati savrseno razumiju i dobro pricaju tri strana jezika: srpski, bosnjacki i crnogorski ;-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije