Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dragan Čavić otkrio srpsku pregovaračku platformu

RS će braniti svoju poziciju negirajući 'ustavnost' kantona

11.11.2005.
u 18:44

SARAJEVO  Predstavnici vlasti i stranaka iz Republike Srpske u svim će budućim pregovorima o preustroju BiH inzistirati na daytonskoj i ustavnoj poziciji entiteta, ali i na "spornom statusu" kantona u novoj teritorijalnoj organizaciji države. To je gotovo izravno najavio predsjednik RS-a Dragan Čavić. On je bijeljinskoj BN televiziji izjavio kako su problem BiH kantoni, koji nisu "ustavna kategorija". 

Odgovarajući na zahtjeve da se ukinu entiteti, kao četvrta i ujedno nepotrebna razina vlasti, Čavić je ustvrdio da je mnogo logičnije i legalnije ukinuti kantone u Federaciji BiH. Pritom se poziva na odredbe Daytonskog sporazuma i njegova Aneksa 4, odnosno Ustava BiH, u kojem se niti jednom riječju ne spominju kantoni. U članku 1 Ustava BiH stoji da se "Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske". 

Upravo činjenicu da se kantoni ne spominju u postojećem državnom ustavu srpski predstavnici iskoristit će kao argument u već započetim pregovorima o preustroju BiH. Oni će pokušati uvjeriti međunarodne predstavnike da je glavni problem u funkcioniranju Bosne i Hercegovine činjenica da se sadašnji ustroj Federacije BiH, kao jednog od entiteta, ne podudara s rješenjima koja sadrži Daytonski sporazum. Zbog toga bi, po njihovu mišljenju, trebalo mijenjati strukturu i odnose u Federaciji, ne dirajući Ustavom BiH "zajamčenu poziciju" i međusobne odnose postojećih entiteta. 

Čavić kaže, a slične poruke dolaze i od ostalih političara iz RS-a, da će oni prihvatiti svaki dogovor Hrvata i Bošnjaka o reorganizaciji Federacije BiH. Naravno, pod uvjetom da te promjene ne utječu na Republiku Srpsku. Takvim stavovima srpskih predstavnika u prilog idu i stavovi nekih zapadnih vlada, o kojima otvoreno pišu i mediji u Europi i Americi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije