Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pao satelit

ROSAT pao u Indijski ocean i nije nikoga pogodio

rosat
Arhivska fotografija
23.10.2011.
u 22:27

Neki ostaci satelita mogli su završiti i na kopnenom području Kine i Mijanmara. ali za to nema dokaza

I to smo uspješno preživjeli! Još jedan pokvareni satelit "dotakao je dno" i to samo mjesec dana nakon pada NASA-ina UARS-a. Njemački Roentgen Satellite (ROSAT), težak 2,7 tona, ušao je u Zemljinu atmosferu u subotu oko 4 sata ujutro, a njegove krhotine vjerojatno su pale u Bengalski zaljev u Indijskom oceanu - potvdili su u Njemačkom svemirskom centru.

Neki ostaci satelita mogli su završiti i na kopnenom području Kine i Mijanmara. ali za to nema dokaza što je vjerojatno znak da ROSAT nije pogodio naseljeno područje. Iako je većina satelita izgorjela prije ulaska u atmosferu, znanstvenici su procjenjivali da bi se na Zemlju moglo srušiti 1,6 tona njegovih ostataka. Vjerojatnost da vas pogode njegovi dijelovi bila je 1:20.000.

Satelit ROSAT lansiran je 1990., a isključen devet godina poslije. Služio je za istraživanje zraka visoke energije čijih je 100.000 izvora otkrio u svemiru, smještenih uglavnom u područjima oko neutronskih zvijezda i crnih rupa.

 

Ključne riječi

Komentara 4

JS
ja sam gladan
22:42 23.10.2011.

Nije isključen! Previše je špijuniral one gore, pa je dobil prst u oko!

Avatar Panter2007
Panter2007
09:08 24.10.2011.

Pazi jest pismen Kolega Novinara citiram tekst:\"potvdili su u Njemačkom svemirskom\"

JA
javornov
09:56 24.10.2011.

Uvijek se piše kolika je vjerojatnost da komadić satelita padne nekome ne glavu, a nikada o tome da se satelit raspada u tisuću komadića ulaskom u atmosferu. Ti komadići imaju svoje različite putanje pa je riječ o pravom \"širokom mlazu\" otpadaka. Isto tako, nikada se ne spominje vrlo gust avionski promet u atmosferi i vjerojatnost da komadi upadnu u putničke koridore...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije