Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manjine

Romska djeca morat će u vrtić, a godišnje ih se rađa oko dvjesto

'08.04.2010., Cakovec - Zupan Ivan Perhoc povodom dana roma nadarenim romima Benjaminu Ignacu i Marku Ignacu darovao prijenosna racunala.  Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
08.04.2010.
u 17:15

Približno 600 romske djece u Međimurskoj županiji pohađat će od jeseni dječji vrtić, izjavio je zamjenik međimurskog župana Matija Posavec

Sva djeca romske nacionalnosti u Međimurskoj županiji morat će se s navršene tri godine upisati u dječji vrtić i pohađati ga tri godine! Učit će hrvatski jezik i stjecati navike važne za upis u osnovnu školu. Najvažnija je to mjera za poticanje obrazovanja Roma i što lakšu integraciju u obrazovni sustav, donesena nakon presude Europskog suda za ljudstva prava o segregaciji djece u dvjema međimurskim školama. Za to će trebati između četiri i pet milijuna kuna godišnje. Najveći dio novca osigurat će država, a manji dio platit će gradovi i općine te Međimurska županija.

- Godišnje se u Međimurju rodi 200 romske djece, što znači da će ih šestotinjak pohađati vrtić od jeseni. Jedna od mjera je i zapošljavanje stručnih suradnika, psihologa, defektologa i logopeda u škole, o čemu će odlučivati ravnatelji. Za trajanja nastave angažirat će se po potrebi i socijalni radnici, a radit će se i na jačanju produljenog boravka djece u školi. Istovremeno će se raditi i na edukaciji roditelja u Obiteljskom centru, koji će se osnovati - nabraja mjere zamjenik župana Matija Posavec, koji je o njima razgovarao i s premijerkom Jadrankom Kosor, predsjednicom Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome.

Boravak u vrtiću olakšat će djeci praćenje nastave u osnovnoj školi, a s vremenom će rasti i broj upisanih u srednje škole.

Alarmantan je podatak da od 1500 romske djece upisane u prvi razred samo 15 posto njih završi osnovnu školu, a u srednju se upiše dvadesetak! Među njima su i Benjamin Ignac iz Orehovice, učenik Gimnazije Čakovec, i Marko Ignac iz Paraga, učenik na medicinskom smjeru u Srednjoj školi u Maruševcu, u Varaždinskoj županiji.

- Želim postati pedijatar jer volim djecu i želim im pomagati. Obrazovanje je jedini način da se nešto postigne u životu - kaže Marko. Njemu i Benjaminovim roditeljima jučer je, na Svjetski dan Roma, župan Ivan Perhoč darovao računala.

- Nikad nisam radio na računalu jer ga nemamo. Sad ću moći još više toga naučiti - presretan je odlikaš Marko. Njegovi roditelji Nedeljko i Romina podržavaju ga u učenju i njegovim životnim planovima.

 - Školovanje je budućnost i nema druge nego zagrijati stolicu. Na žalost, mnogi u tinejdžerskoj dobi napuštaju školu i zasnivaju obitelj – kaže Radoslav Ignac. U infrastrukturu i legalizaciju romskih naselja u proteklih sedam godina uloženo je 70 milijuna kuna. U Međimurju živi 7000 od 10.000 Roma u Hrvatskoj. Općine u kojima su romska naselja dobivaju od države više novca jer imaju i veće troškove. (ibeVLM)

Ključne riječi

Komentara 1

LI
limited
19:47 14.04.2010.

četiri i pet milijuna kuna godišnje. Najveći dio novca osigurat će država, a manji dio platit će gradovi i općine te Međimurska županija.taj novac je novac kojeg ljudima vlada krvavo uzima-zarađen radom a ne neradom:ah koje li države bolje se isplati nerad..fuj........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije