Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOČEKIVANO

Romi iz Paraga potpisuju peticiju potpore roditeljima hrvatske djece

'14.05.2010., Trnovec - Mjestani romskog naselja Parag s Vidom Balogom na celu pisu peticiju potpore hrvatskoj djeci glede problema u OS Macinec. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
14.05.2010.
u 16:30

Kažu da u školi nema segregacije te se slažu s prijedlogom ravnateljice da se nekoliko hrvatskih prvašića ne razmjesti u čak tri razredna odjela s po 15-ak romskih mališana.

Neka neromski prvašići budu zajedno u jednom razredu, a njima neka se priključe oni Romi koji mogu pratiti hrvatski jezik i njihov tempo. Podržavamo Boženu Dogšu, ravnateljicu Osnovne škole Macinec, i njezin prijedlog o formiranju razreda. Neka radi kao što je radila i svih ovih godina. U našoj školi nema segregacije – izjavio je jučer Vid Oršuš, predsjednik Mjesnog odbora Paraga, a oko njega okupljeni mještani podržali su ga. Romi su čak sročili peticiju podrške roditeljima djece hrvatske nacionalnosti i danas će krenuti u prikupljanje potpisa! U prvi razred ove će se godine upisati 36 Roma i 8 Hrvata, a tri će Hrvata otići u druge škole, kaže Dogša. Zbog presude suda u Strasbourgu, koji je odlučio da je u Macincu i Podturnu bilo segregacije, na školu je napravljen pritisak.

– Imat ćemo tri prva razreda. Zar da u svaki razred porazmjestimo dvoje ili troje Hrvata? Zar da ne stavimo zajedno njih nekoliko? Pa to bi bio pedagoški zločin! Velik dio Roma koji dođu u školu ne razumiju hrvatski jezik – kaže Dogša i dodaje da je pritišću iz Ministarstva da ne smije biti čistih romskih razreda.

– Pa mi nemamo čisti hrvatski razred. Mi smo romska nacionalna škola – kaže. U školi će iduće godine biti 307 romske i 126 hrvatske djece. Zbog podzastupljenosti u školi u odnosu prema Romima, roditelji iz Macinca, Trnovca, G. Hrašćana i Črečana odvoze djecu u druge škole, a iseljavaju se i mnoge mlade obitelji.

– Ne želimo da u macinečkoj školi ostanu samo romska djeca, da je ostali napuste. Kako će se onda integrirati? Mi smo nekada zajedno hodali u školu i vojsku, družili se – ispričali su nam okupljeni Romi u Paragu.

– Podržali smo ravnateljicu. U većini su slučajeva Romi krivi. Idu u školu sa sjekirama i noževima i htjeli bi se što prije oženiti – kaže Saša Pec, član vijeća roditelja u školi. Vijeće u kojem je 11 Roma jednoglasno je podržalo prijedlog formiranja razreda. Presuda Europe, kažu Romi, osramotila ih je i donijela im nevolje.

Ravnateljicu su jednoglasno podržali i svi općinski vijećnici Općine Nedelišće, koji predstavljaju 12.000 mještana, kao i općinski Odbor za nacionalne manjine, u kojem je i jedan Rom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije