Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA ZASTUPNICA U EUROPSKOM PARLAMENTU

Romana Jerković upozorila: Dječjem karcinomu ne pristupa se jednako u zemljama EU

Zagreb: Konferencija Zeleni plan - prilika za Hrvatsko gospodarstvo
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
23.02.2021.
u 16:53

Zaostatak u razvoju novih lijekova za neke tipove dječjih karcinoma posljedica je i nezainteresiranosti farmaceutskih kompanija da proizvode lijekove za manje profitabilna terapeutska područja

Zbog nejednakosti u pristupu dijagnozi i liječenju dječjeg karcinoma u zemljama istočne i zapadne Europe, Romana Jerković, hrvatska zastupnica u Europskom Parlamentu, iskazala je zabrinutost danas na saslušanju Posebnog odbora za borbu protiv raka u Europskom Parlamentu.

- Od ključnog je značaja da omogućimo jednak pristup liječenju i skrbi svoj djeci oboljeloj od ove zloćudne bolesti. U Europi još uvijek bilježimo nedopustive razlike među državama članicama koje, u konačnici, rezultiraju većom smrtnošću te smanjenom kvalitetom života oboljelih i njihovih obitelji. U nadolazećem periodu, prekograničnom suradnjom u vidu razmjene znanja i podataka te umrežavanjem s centrima izvrsnosti u ostalim članicama EU-a, možemo znatno unaprijediti pristup visokokvalitetnom liječenju i dijagnostici djeci oboljeloj od raka u Hrvatskoj. Zatvaranju jaza nejednakosti značajno bi pridonijela i pojačana suradnja svih država članica EU-a u procjeni zdravstvenih tehnologija, kojom se pacijentima omogućuje brži pristup inovativnim rješenjima  - poručila je dr. Jerković.

Posljednja dva desetljeća bilježimo porast djece preživjele od ove bolesti, međutim nedovoljno ulaganja i manjak inovacija u području razvoja lijekova koče napredak u izlječenju. Zaostatak u razvoju novih lijekova za neke tipove dječjih karcinoma posljedica je i nezainteresiranosti farmaceutskih kompanija da proizvode lijekove za manje profitabilna terapeutska područja.

- Sasvim je izgledno da moramo pojačati javna ulaganja u svrhu istraživanja inovativnih tretmana te.' – kazala je zastupnica Jerković.

Europska Komisija je nedavno objavila svoj dugo očekivani Europski Plan za borbu protiv raka, u kojem je u središte pozornosti stavila upravo dječji karcinom. Prema najnovijoj procjeni europskog informacijskog sustava o raku (ECIS) za EU-27, u 2020. od raka je oboljelo više od 15.500 djece i adolescenata, a više od 2000 njih je umrlo.

EK će zbog toga već u 2021. pokrenuti inicijativu „pomoć́ djeci oboljeloj od raka” kako bi im se osiguralo da imaju pristup brzom i optimalnom otkrivanju, dijagnosticiranju, liječenju i skrbi.

Komentara 2

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
17:17 23.02.2021.

Dr. Jerković, lijepo molim da malo poradite na svom izgledu (srediti frizuru, make-up obavezan, primjerene naočale....). Zastupate Hrvatsku u EU parlamentu, pa je u redu da izgled bude primjeren. Jako podsjećate na "omiljenu" predsjednikovu pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova - milicajčevu kći Višnjicu Ljubičić, a to svakako nije kompliment. Ta se pak isto opako posvađala sa svakim stilom.

VI
vidum
19:19 23.02.2021.

Djeca nemaju ni karcinom dojke ni karcinom maternice. Koliko je meni poznato, važna su samo ta dva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije