Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zekanović i Pavlović:

'Rodna ideologija se na perfidan način uvodi u obrazovni sustav'

Zekanović i Pavlović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
30.10.2019.
u 11:17

Dok je Ustavni sud bio vrlo brz u odluci o ćirilici u Vukovaru, što je važno Plenkovićevom partneru Pupovcu, isti taj Ustavni sud odugovlači u pitanjima referenduma i volje vlastitih građana – kazala je Pavlović

Zalažemo se za ravnopravnost spolova, ali mi smo protiv ideološke propagande i nametanja pojma roda i rodne ideologije djeci i mladima, što je izričiti zahtjev Istanbulske konvencije, poručila je danas koordinatorica inicijative Istina o Istanbulskoj Kristina Pavlović. Danas su Ustavnom sudu predali požurnice da odgovori na njihova pitanja o Istanbulskoj i prikupljenim potpisima za referendum, jer je, kaže, prošlo već deset, odnosno šest mjeseci od predaje njihove dvije žalbe na koje im još nisu odgovorili.

- Dok je Ustavni sud bio vrlo brz u odluci o ćirilici u Vukovaru, što je važno Plenkovićevom partneru Pupovcu, isti taj Ustavni sud odugovlači u pitanjima referenduma i volje vlastitih građana – kazala je Pavlović. Često ih, kaže, pitaju "gdje je ta rodna ideologija" koju su stalno navodili kao glavni argument protiv usvajanja Istanbulske konvencije.

- Evo gdje je rodna ideologija. Hrvatske županije ovih dana raspisuju natječaj za projekt "Mi možemo jednako" u kojem pozivaju djecu nižih razreda osnovne škole do učenika srednjih škola da šalju crteže, fotografije i video uratke koji podižu savjest o rodnoj ravnopravnosti, spolnim stereotipima i rodnoj diskriminaciji. Izraz rodna diskriminacija proizlazi iz pojma rod koji predstavlja temelj rodne ideologije i koji je pravno definiran u Istanbulskoj konvenciji. Naputak je županijama stigao iz Ureda za udruge Vlade RH koji je osigurao novac – pojašnjava Pavlović. Jedno od pitanja na koja bi djeca trebala odgovoriti na natječaju je "Što se događa kad se ponašamo kao osobe suprotnog spola".

- Došli smo, dakle, do onoga na što smo upozoravali prije dvije godine, a to je da će se djeca u školi pitati jesmo li muško ili žensko. Ovdje je riječ o grubom kršenju načela pedagoške struke tj. o zloupotrebi djece, od 7-godišnjaka pa nadalje, jer ih se zbunjuje i narušava razvoj njihovog spolnog identiteta i cjelovite osobnosti. I dok rodna ideologija sve više uzima maha u Hrvatskoj, Istanbulska konvencija je, kao i u ostalim zemljama, potpuno neučinkovita u suzbijanju nasilja, a što bi navodno trebala biti njena svrha. Nasilje se u Hrvatskoj ne smanjuje, već povećava – svjedoci smo toga iz dana u dan – rekla je Pavlović.

HRAST-ov Hrvoje Zekanović dodao je kako je ovo dokaz da rodne ideologije ipak ima u Istanbulskoj konvenciji.

- Ona se na fini, perfidni način uvodi u hrvatsko društvo, ovaj put u obrazovni sustav. Istanbulska konvencija kojoj smo se mi jako protivili nije spriječila nasilje u obitelji i nasilje nad ženama, a sada se rodna ideologija potiho uvodi u hrvatski obrazovni sustav – kazao je Zekanović.

Upitan hoće li glasovati za proračun, o kojem se sad vodi bitka između dva koalicijska partnera – HDZ i HNS, Zekanović je podsjetio da je on glavni protivnik Vlade. - Hrvatski suverenisti nikada, niti u primisli nemaju podržati Vladu Andreja Plenkovića, ovaj proračun ili bilo kojeg ministra – poručuje.

Video: Rasprava Hrvoja Zekanovića i Gordana Jandrokovića u Saboru

 

Komentara 5

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
11:56 30.10.2019.

Rodna ideologija se ipak uvodi. Polako. Da ne bude previše očito i puno otpora. A nekome raste nos jer je lagao kad je rekao da je strah od Istanbulske i rodne ideologije neopravdan. Lagao je. Zna se tko.

DU
Deleted user
14:54 30.10.2019.

Ajde već dosta oko rodne ideologije i nekakvih glupih interpretacija! Postoje dva roda: ženski i muški i to je sve. Dosadan si s tim.

Avatar Sandinista
Sandinista
12:40 30.10.2019.

Meni se čini da sa rodnom ideologijom najaviše problema imaju oni koji nisu sigurni u svoj rod i spolnu orijentaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije