Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBUNA U OSIJEKU

Roditelji na nogama: Ne želimo plaćati 400 kuna za vrtić u koji nam djeca ne idu

Zagreb: Obavjest o obustavi redovnog rada dječjih vrtića
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
06.05.2020.
u 13:09

Da ukinu naplatu za one koji vrtić ne koriste dok traju mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite, gradske je čelnike pozvala i politička oporba.

Vijest da će roditelji mališana koji zbog koronavirusa ni dalje neće ići u vrtiće u Osijeku svejedno plaćati 400 kuna mjesečno za čuvanje djeteta, digla je na noge roditelje, ali i političku oporbu. Usporedbe radi, puna je cijena vrtića 640 kuna. U samo nekoliko sati, peticiju protiv plaćanja usluge koja se ne koristi potpisalo je više od 850 roditelja. Građani se, poručuju, osjećaju prevareno.

Nije se, pak, naplaćivalo razdoblje od 15. ožujka do 15. svibnja, ako mališani nisu dolazili, ali su ta dva mjeseca, praktički, zamijenjena za srpanj i kolovoz, dakle za godišnje odmore.

Inače, u Dječje vrtiće Osijek upisano je oko 3000 polaznika, a od 15. ožujka redovito ih je, ukupno u sve vrtiće, dolazilo njih tek 20 do 25.

- Čini mi se neprimjereno da čuvanje mjesta plaćamo 400 kuna. Također nije uredu što su se protekla dva mjeseca uzela kao "godišnji", jer to nije bio godišnji ni za roditelje niti za djecu. Ja sam radila stalno, puno radno vrijeme, kao i suprug – stoji u jednom komentaru potpisnika peticije.

Da ukinu naplatu za one koji vrtić ne koriste dok traju mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite, gradske su čelnike pozvali i HDZ-ovci.

- U manirama Super Hika, isti oni kojima se teško odreći vijećničkih naknada, naknada za nadzorne odbore i upravna vijeća, spremni su u vrijeme koronavirusa uzeti roditeljima do 400 kuna mjesečno za uslugu koju ne koriste i uskratiti pravo na besplatan vrtić u vrijeme godišnjeg odmora na koje po pravilniku imaju pravo. Usprkos preporuci Nacionalnog stožera da sva djeca za koju se to može osigurati i dalje ostanu kod kuće, u gradskoj upravi odlučili su naplaćivati usluge vrtića roditeljima koji će se nastaviti pridržavati uputa epidemiologa i neće dovoditi djecu u vrtić – izjavio je Ivan Radić, čelnik osječkog HDZ-a.

Isti apel uputili su i iz stranke Desno.

- Smatramo da je ovakav pristup  u najmanju ruku sramotan i direktan udar na roditelje koji imaju djecu vrtićke dobi, i još u vrijeme najavljene ekonomske krize koja je prouzročila pandemija Covid-19 virusa. Kome se inati Uprava dječjih vrtića?!

Našoj djeci?! Sramota!!! – komentirao je Vedran Novokmet, predsjednik osječke podružnice Desno.

Na svom Facebook profile oglasila se u srijedu ujutro i dogradonačelnica Žana Gamoš.

- U potpunosti se ograđujem od neprofesionalnog načina komuniciranja Uprave Dječjih vrtića Osijek i izazivanja nesporazuma. Grad Osijek još uvijek nije donio Odluku na ovu temu, a prilikom njezina donošenja svim snagama zalagat ću se za sljedeće: Svim roditeljima koji neće dovoditi dijete u vrtić omogućiti do daljnjeg korištenje mogućnosti čuvanja mjesta u vrtiću uz Pravilnikom predviđenu naknadu od 200 kuna mjesečno, bez ispisa djeteta iz vrtića. Također, kako bi se u punom opsegu prilagodili roditeljima i djeci, moj će prijedlog biti i redoviti rad svih vrtića DVO tijekom ljetnih mjeseci, a ne u formi dosadašnjih dežurstava. Molim vas za razumijevanje i strpljenje – poručila je Gamoš.

VIDEO: Kako razgovarati s djecom o koronavirusu?

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar HUZP
HUZP
01:32 30.05.2020.

Poštovani potrošači svakako bi bilo dobro podržati potpisivanje peticije jer se mi u potrošačkim udrugama zalažemo da se plaćaju svi troškovi prema jedinici mjere. Koliko potrošite toliko platite , pa i za kućni otpad koji se naplaćuje u nekretninama kojee se povremeno koriste tijekom cijele godine. Tako se izbjegava načelo Europske unije onečišćivač plaća , a svi koji imaju vikendice i aprtmane plaćaju i kada ne ostavljaju otpad. Tajnik HUZP-a

NA
najljepšiji
14:43 06.05.2020.

Raskinuti ugovor s roditeljima koji djecu ne žele slati u vrtić, ovo je kapitalizam: ima i više nego dovoljno onih na listi čekanja koji će platiti, vi nećete morati plaćati 400 kn.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije