Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LUKU RITZA UBILI MALOLJETNICI

Roditelji Lukinih ubojica: Da nam se samo ispričati...

Privođenje osumnjičenih za ubojstvo Luke Ritza
Foto: Goran Stanzl
Autori: Nikola Sever Šeni, Sandra Veljković, Senka Knežević
22.10.2008.
u 19:43

Žao mi je. Jako mi je teško. Želim se ispričati njegovim roditeljima za sve što su proživjeli – poručila je, sinoć preko Večernjeg lista, nakon cjelodnevnog boravka na sudu u Selskoj ulici u Zagrebu majka S. Š., jednog od osumnjičenih za smrt Luke Ritza. Kaže da njezin sin Luku nije ni taknuo, ali da se našao “na krivom mjestu u krivo vrijeme”. Dok je majka progovorila nakon dvodnevnog šoka, očeva prva reakcija na privođenje 18-godišnjeg sina od prve sekunde bila jasna: Briga me. Ako je kriv, nek’ odsluži i 50 godina. Neka je stoput moj sin, briga me. Žao mi je Luke. Žao mi je tog dečka, samo to. Da nam se samo ispričati Lukinim roditeljima...

Slomljeni plakali
– Znala sam da se nešto događa s njim. Posljednjih je mjeseci jako smršavio i stalno uzdisao. Vidjelo se da nešto skriva i da se s nečim bori. Sad znam. Obećao je dečkima da ih neće izdati. Zbog tog obećanja sad mu je uništen život: izgubio je godinu u školi, bojim se da nas susjedi ne linčuju... – kroz suze je govorila mama ponavljajući kako njezin sin Luku nije niti taknuo.



S. Š. živi u malom stanu nebodera u novozagrebačkom naselju Travno s roditeljima i bakom Danicom. Ona je poslijepodne, sama i povučena u sebe, tek nakratko izašla iz stana kako bi prošetala psa.

– Jesu, odveli su ga – nije ni čekala da joj postavimo pitanje o unuku. Policija im je banula u stan u srijedu oko pola sedam ujutro. Nitko, baš nitko od ukućana, nije znao zašto im je stan odjednom pun interventne policije. S. Š. jest. Vjerojatno je taj trenutak očekivao mjesecima. – Rekli su mu da se odjene. Mirno ih je poslušao i nekamo su ga odveli. Ništa mi nije bilo jasno. Tek sam kasnije čula zbog čega su ga odveli – kaže baka. Pokušala je unuka nazvati na mobitel, ali je bio isključen. Sad stalno gleda televiziju, iščekujući vijesti ne bi li čula informaciju više o svom unuku. Njezin sin i snaha cijelu su srijedu proveli u policiji u Heinzelovoj, a današnji dan na sudu u Selskoj. Navečer bi slomljeni dolazili kući i – plakali.

– Sin samo ponavlja da mu je žao Luke i da bi se htio ispričati njegovim roditeljima. Ne zna što će, pročitao je da Lukini roditelji ne žele ni vidjeti ni čuti krivce za smrt svoga sina. Mog sina sad uopće nije briga za S. Meni ipak srce puca – bio je dobar dečko. Učio je za kuhara. Nazovite ondje kamo je išao na praksu, svi su ga hvalili. Malo je slabije učio. Radije je bio na internetu ili s društvom pred zgradom. Ma nije bio problematičan, čak nije kasno dolazio doma. Oko ponoći. A tog jadnog Luku nikada nije spomenuo. Nije se drukčije ponašao u posljednje vrijeme – buknula je bujica riječi iz bakinih usta.



Hrvatski prosjek
To društvo o kojem govori baka Danica “obično” je društvo iz kvarta. Svi osumnjičeni za Lukinu smrt žive u krugu od pola kilometra u istočnom dijelu Novog Zagreba. Štoviše, dvojica žive u istoj ulici u Travnom, dok je J. J. “susjed” s druge strane Avenije Dubrovnik, iz jedne od limenki u Zapruđu. Roditelji im u istim zgradama žive otkako su sagrađene. Nisu dobrostojeći, ali i ne gladuju. Ni po čemu se ne ističu, po svemu se uklapaju u sliku prosječne radničke obitelji. Tako, primjerice, majka jednog od osumnjičenih čisti urede, a tata radi kao pomoćno osoblje u jednoj zagrebačkoj bolnici. Svojoj djeci omogućili su sve što im je bilo potrebno.

O svim susjedi ponavljaju isto: “Dobri dečki, pozdravljaju u dizalu, fini roditelji, nikad nikakvih problema...”

Toliko su zaštitnički nastrojeni da u lokalnom kafiću osoblje, ali i gosti, nisu dali reći ni riječ na račun bilo kojeg osumnjičenog iako su sve znali i međusobno komentirali. J. J. iz Zapruđa jedini je od petorice huligana za kojega susjedi kažu da je “frajerčić”. Stariji ga pamte još kad se kao dijete pentrao po garažama i radio psine, dok se mlađi – doduše potiho – prisjećaju kako je nedavno pretukao jednog dečka iz istog kvarta.

– Dobro ga je razbio. Na pod pa udri. Bez kraja. Cipelarenje i to... – promrljao je pomalo se bojeći jedan mladić, dok govori o J. J. Susjedi novozagrebačke petorke ne osjećaju se ugroženo. Za njih su S. Š., M. K., K. M., R. L. i J. J. i dalje dragi dečki iz haustora koji pristojno pozdrave u dizalu. Za ostatak Hrvatske, oni su – Lukini ubojice.



Opširnije o temi:

Tuga majke Luke Ritza: Ne želimo isprike obitelji napadača

Dvojici maloljetnika samo odgojne mjere

Priznanje: Luku Ritza ubili nakon 'hakla'

Lukini prijatelji: Svirat ćemo za to da se više nikad ne ponovi

Lukin prijatelj prepoznao ubojicu

Kronologija slučaja Ritz
 
Najviše informacija policiji dojavljivali mladi

 
Na rock festivalu prijatelji glazbenici sviraju za Luku Ritza
 
Luka Ritz donirao organe - sve transplantacije uspjele
 
Godišnja nagrada za toleranciju nosit će ime po Luki Ritzu


Majka u bolnici, brat u zatvoru

– Taj dečko je jako tih i povučen. Susjede pozdravlja, ali nikad ne govori previše – opisivalo je jučer nekoliko starijih gospođa svoga susjeda K. M. kojega je policija uhitila zbog premlaćivanja nesretnog Luke Ritza. Mladićev stariji brat, neslužbeno doznajemo, trenutačno služi zatvorsku kaznu, a majka je na liječenju zbog psihičkih problema. – Oca mu gotovo nikad nema kod kuće jer po cijele dane radi na gradilištu. Jučer smo ga poslijepodne posljednji put vidjeli kada je nakratko sa sinom došao u stan – kazale su mladićeve susjede.


Ne znaju što se dogodilo

– Moja bi mi se kći trebala javiti uskoro, a što se točno dogodilo, ne znam. Ne znam ništa o policiji – kratko je jučer rekla baka mladića M. K. koji je također sudjelovao u brutalnom napadu na maturanta Grafičke škole Luku Ritza koji je od posljedica tog napada preminuo. O navikama mladića koji s obitelji živi u stanu u jednoj od najvećih stambenih zgrada u Novom Zagrebu bilo je gotovo nemoguće doznati bilo kakvu informaciju. – Ovdje vam se susjedi gotovo i ne poznaju jer nas je previše. Za dečka nisam nikada čula – kazala je jedna od susjeda mladog nasilnika.


Živo dijete strogog oca

I R. L. dobar je dečko iz susjedstva. Tako ga barem opisuju znanci. Iako susjedi ne znaju da je on u pritvoru, u okolnim kafićima sve bruji o “privedenome Zvonkovu sinu”. – Običan dečko. Mislim da nije ni navijač, ni punker, ni darker. Znao bi se voziti na biciklu. Pamtim ga kao živo dijete – znao je maltretirati nas cure dok smo sjedile na klupama – kaže znanica iz kvarta. Jedna od susjeda za roditelje R. L. ima samo riječi hvale, kao i za R. L. i njegovu sestru koja studira. – Nikad problematičan. Uostalom, tata mu je jako strog – kratko je rekla.


Otkriveni u sklopu druge istrage

Četvorica maloljetnika pred sucem Odjela za mladež branila su se šutnjom, a S. Š. je pred istražnim sucem ponovio iskaz koji je dao na policiji. Nakon ispitivanja, svoj petorici osumnjičenih određeno je zadržavanje zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Klupko se počelo odmotavati kada je policija privela jednog od osumnjičenih zbog nekoga drugog kaznenog djela. Tijekom te obrade posumnjali su da bi mogao imati veze s napadom na Ritza.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije