Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NORVEŠKA OTVARA JASLICE

Roditelji bijesni: 'Moje dijete nije pokusni kunić u laboratoriju za COVID-19'

Koronavirus u Norveškoj
Foto: NTB SCANPIX/REUTERS/PIXSELL
20.04.2020.
u 12:24

Neki su roditelji ipak zabrinuti i strahuju, pa su u Norveškoj i u Danskoj, koja je svoje škole otvorila u srijedu, pokrenuli na Facebooku kampanju pod nazivom "Moje dijete nije pokusni kunić u laboratoriju za COVID-19".

Norveška je u ponedjeljak počela otvarati svoje jaslice, što je prvi korak prema sporom i postupnom ublažavanju ograničenja uvedenih zbog epidemije koja se u toj zemlji čini pod kontrolom, no neki zabrinuti roditelji pokrenuli su peticiju protiv te mjere. 

Otvaranje jaslica nakon pet tjedana, koliko su bile na snazi mjere poluizolacije, vlasti opravdavaju sanitarnim procjenama – čini se da COVID-19 uglavnom zaobilazi djecu, a zbrinjavanje djece u organiziranim ustanovama pomoći će njihovim roditeljima da se postupno počnu vraćati na posao.

Neki su roditelji ipak zabrinuti i strahuju, pa su u Norveškoj i u Danskoj, koja je svoje škole otvorila u srijedu, pokrenuli na Facebooku kampanju pod nazivom "Moje dijete nije pokusni kunić u laboratoriju za COVID-19".

VIDEO: Kako razgovarati s djecom o koronavirusu?

Također su pokrenuli online peticiju koja je u ponedjeljak ujutro imala više od 28.000 potpisa.

"Odlazak u vrtić nije opasan", ustvrdila je ranije ministrica obrazovanja Guri Melby.

Ponovno otvaranje vrtića praćeno je mjerama opreza. Djeca mlađa od tri godine moraju biti pod nadzorom odrasle osobe u skupinama po tri, a djeca od tri do šest godina u skupinama po šestero djece i ne smiju se miješati s drugima. 

Uz Austriju i Dansku, Norveška je jedna od prvih europskih zemalja koja je ublažila ograničenja uvedena zbog epidemije koronavirusa na snazi od 12. ožujka.

Psihoterapeuti i psiholozi mogu ponovno početi svoje aktivnosti od ponedjeljka, frizerski saloni i dermatolozi ovaj tjedan.

Osnovne škole ponovno će se otvoriti 27. travnja. Trgovine nisu u Norveškoj morale biti zatvorene, ali ugostiteljski objekti većinom jesu. Kulturna i sportska okupljanja zabranjena su do najmanje 15. lipnja.

Veliki gradovi već su objavili da odustaju od tradicionalnih mimohoda za nacionalni praznik 17. svibnja. Do nedjelje je Norveška s 5,4 milijuna stanovnika imala 7068 zaraženih i 154 smrti povezanih s koronavirusom i bilježi već nekoliko dana pad hospitalizacije pacijenata zaraženih tim virusom.

 

 

Ključne riječi

Komentara 9

DA
danpetko
12:56 20.04.2020.

Čekajte da stigne "cjepivo" pa da vidite pokusnih kunića!

BL
bl4st3r
12:56 20.04.2020.

Skupili 28000 potpisa u zemlji s 5.5 milijuna stanovnika

ZE
Zambija export-import
13:17 20.04.2020.

Pa pošaljite djecu u vrtić u susjednu Švecku kod epidemiologa Pedersena. Naravno, ako vam ne smeta prisilno oblačenje dječaka u curice ili obratno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije