Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dječja prava

Roditelje koji djecu ne šalju u školu treba prekršajno prijaviti

'unutrasnja...Zagreb...05.10.2009.    Kapol 27, Tribine grada Zagreba, predavanje o zastiti privatnosti djece u medijima, Mila Jelavic,  Photo: Goran Stanzl/VLM'
'Goran Stanzl/VLM'
09.12.2010.
u 13:55

To što djeca ne dolaze redovito u školu i skupljaju neopravdane sate ili prekidaju obveno osnovnoškolsko obrazovanje, signal je da nešto nije u redu u obitelji

- Školu sam napustio isti dan kad sam navršio 15 godina. Po dva puta ponavljao sam peti i šesti razred i jedva sam čekao da odem van. Škola me ne zanima jer ionako za nas nema posla - ispričao je 19-godišnji mladić iz Pribislavca. Nezaposlen je i prijavljen na burzi. Od 1500 romske djece samo ih 15 posto završi osnovnu školu!

- To što djeca ne dolaze redovito u školu i skupljaju neopravdane sate ili prekidaju obveno osnovnoškolsko obrazovanje, signal je da nešto nije u redu u obitelji, pa škola mora obavijestiti Ured državne uprave koji javlja Centru za socijalnu skrb. Centar je dužan otići u tu obitelj i provjeriti stanje. Institucije trebaju odraditi svoj posao i protiv roditelja koji ne šalju djecu u školu podnijeti prekršajne prijave - kazala je jučer u OŠ Pribislavec pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Sva su djeca, ponavljala je, jednaka. Da na papiru to jest tako, ali ne nužno i u praksi, upozorila je ravnateljica škole Sandra Herman.

- U našoj školi koja ima 350 djece polazimo od pretpostavke da su sva djeca jednaka. Trebala bi biti, no nisu. Neka djeca u školu dolaze gladba i bosa. Dobila su besplatne udžbenike koje ne nose u školu jer se roditelji o njima uopće ne brinu. Institucije su zakazale - istaknula je S. Herman. Šest obitelji pod nadzorom je zbog zapuštanja djece, a velik je problem i nepoznavanje hrvatskog jezika. - Imamo u predškoli dječaka koji ne zna ni jednu riječ na hrvatskom jeziku! Niti ga razumije, niti ga govori jer doma govore bajaški. Imamo učenike koji su navršili 15 godina i napustili školu. Neke djevojčice ostanu u drugom stanju već sa 13 ili 14 godina - kazala je ravnateljica. Javna je tajna, kazao je župan Ivan Perhoč, da se dječji doplatak česti koristi za kupnju alkohola i svega drugog, a samo ne za djecu. - Neka zakonska rješenja manjkava su u praksi, a nemogućnost kontrole na što se troši novac za dječji doplatak jedno je od njih - kazao je Perhoč. Dječja pravobraniteljica istaknula je da stil života, kultura i običaji nisu opravdanje za kršenje zakona, posebno onoga o obveznom osmoljetnom obrazovanju. - Ako djeca dolaze gladna, bosa i bez knjiga, to je odgovornost roditelja. Takve slučajeve treba prijaviti i pokrenuti postupak obiteljsko-pravne zaštite - poručila je Jelavić, koja je obišla nekoliko škola koje pohađaju i romska djeca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije