Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prof. dr. ante ćorušić:

Rodilje pozitivne na COVID-19 ići će na carski rez da se djeca ne inficiraju

Dr. Ante Ćorušić: KBC Zagreb trebao bi imati skuplje dijagnostičko-terapijske postupke
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
06.04.2020.
u 06:58

Djeca i trudnice u ovoj pandemiji mahom prolaze s lakšim simptomima ili bez ikakvih, a ako je trudnica pozitivne na COVID-19, vaginalnim porođajem dijete se može zaraziti, zato se ide na carski rez

Tržnice će se ponovno otvoriti uz poštovanje svih mjera za suzbijanje infekcije COVID-19, zadržimo li jednak linearni rast novooboljelih te ako ne bude pogoršanja epidemiološke situacije, najavio je ministar Davor Božinović rekavši da je o Odluka o ponovnom otvaranju tržnica praktički gotova.

Poslodavci koji nisu naveli sve podatke za e-propusnice zaposlenima to će moći učiniti još danas, poručili su iz Stožera civilne zaštite iznijevši jučer da je ukupno 1182 ljudi u Hrvatskoj oboljelo od COVID-19 i da je dvoje preminulo. Prosječna dob oboljelih je 48,19 godina i 52% su muškarci. Oboljelo je 26 djece u dobi do deset godina i 33-oje u dobi od 10 do 20, dok je oboljelih starijih od 70 godina ukupno 143, a najviše onih između 50 i 60 godina. Djeca i trudnice u ovoj pandemiji mahom prolaze s lakšim simptomima ili bez ikakvih, a ako je trudnica pozitivne na COVID-19, vaginalnim porođajem dijete se može zaraziti, zato se ide na carski rez, naveo je prim. Krunoslav Capak citirajući prof. Antu Ćorušića, ravnatelja KBC-a Zagreb.

Ćorušić nam je to i potvrdio kazavši da je kao predsjednik Hrvatskoga ginekološkog društva inicirao smjernice za postupanje kod infekcije koronavirosom i sumnje na nju kod trudnica.

- Do sada nismo imali nijednu rodilju pozitivnu na COVID-19, bila je jedna suspektna. U literaturi su opisani slučajevi nekoliko pozitivnih trudnica i sve su rodile carskim rezom. U jednom britanskom slučaju zabilježen je vaginalni porođaj pozitivne majke i u tom je slučaju dijete inficirano, vjerojatno je inficirano u porođajnom kanalu - kazao je prof. Ćorušić.   

Dr. Gordan Zlopaša sa Zavoda za perinatalnu medicinu Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a  Zagreb objašnjava postupak:

- Dođe li trudnica u terminu, uzme joj se bris i testira na COVID-19. Ako je negativna, porađa se  normalno, a ako je pozitivna, učinit će se carski rez. Testiranje traje pet-šest sati pa u slučaju da porođaj brzo napreduje pa se ne može čekati rezultat testiranja ili nema vremena za uzimanje brisa, tretirat će se kao da je pozitivna, dakle carski  rez i uz zaštitnu opremu za zdravstveno osoblje. Bilo je ovih dana trudnica s infekcijom COVID-19, ali nisu bile u terminu za porođaj. No, po dosadašnjim iskustvima, ovaj koronavirus malo je poštedniji za trudnice i novorođenčad, nema spontanih pobačaja ni prijevremenih porođaja. Samo su dvije studije, kineske, na 18 trudnica i sve osim dvije rodile su carskim rezom. Ishodi su bili dobri, djeca su rođena s visokim apgarima - opisuje dr. Zlopaša.

Prim Capak kazao je i da s više adresa dolaze vijesti o početku kliničkih studija cjepiva protiv ovog koronavirusa, no da za kliničke i studije primjene na populaciji treba od šest do osam mjeseci da bi se dokazalo da su sigurna.

VIDEO Na drive-in testiranje na koronavirus možete doći automobilom, taksijem, pa čak i pješke

Komentara 3

Avatar abakus
abakus
07:48 06.04.2020.

Molim..? Carski rez nije nimalo bezazlen zahvat i ostavlja trajne posljedice... Žene slati na carski rez samo zato što su pozitivne na ovaj virus, a vrlo vjerojatno nemaju nikakvih ili vrlo blagih simptoma (prehlade) i rodile bi najnormalnije bez ikakvih problema? Pa ovdje više ne znaš tko je luđi..! Štite djecu? Ma nemojte me nasmijavati, pa djeca kroz ovo prolaze bez ikakvog problema. Imaju li te žene pravo odbiti carski rez ili je i to pod muss, kao u Kini pobačaji, valjda će ih vezati dok im ga rade...

DU
Deleted user
07:30 06.04.2020.

Ja ne vjerujem što čitam. Tjerati trudnice na carski rez samo zbog ovog virusa, pa onda i zbog streptokoka možete raditi isto? Ovo prelazi u lodost. COVID za djecu je potpuno bezopasan, pa ne postoji nijedan slučaj da je dijetee imalo ozbiljnih repiratornih problema zbog njega. Da li tjerate na carski trudnice s HIV-om?

DR
Draš
10:14 06.04.2020.

I hajde ti onda vjeruj da ovi sve ovo rade za "naše dobro" nakon svega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije