Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedugo nakon poroda

Rodila blizance sa 64. godine pa joj ih vlasti oduzele: Utvrdili da nije sposobna brinuti se o njima

Mauricia Ibanez
Foto: Screenshot/YouTube
1/3
04.03.2021.
u 09:06

Sud je naveo da se odluka temelji na stručnom mišljenju koje se ne odnosi na njezinu dob ili mentalno zdravlje

Mauricia Ibanez (69) prije četiri je godine rodila blizance, a sada je donesena odluka kako se za njih nije sposobna brinuti. Blizance Gabriela i Mariju rodila je zahvaljujući potpomognutoj oplodnji na Valentinovo u španjolskom gradu Burgosu. Smatralo se da je ona najstarija nova majka u Španjolskoj, a blizanci su odvedeni u udomiteljstvo nedugo nakon poroda. 

Ovaj je tjedan španjolski Vrhovni sud potvrdio presudu od 22. travnja 2020. o oduzimanju djece iz njezine skrbi. Utvrđeno je kako su blizanci u "situaciji ranjivosti" zbog njezine nesposobnosti da se brine o njima. Sud je naveo da se odluka temelji na stručnom mišljenju koje se ne odnosi na njezinu dob ili mentalno zdravlje, prenosi The Mirror.

Blizanci su od rođenja živjeli u dvije udomiteljske obitelji, a Mauricia ih je mogla povremeno posjetiti. Ona je 2017. godine potpisala sporazum sa socijalnom službom da će zaposliti nekoga tko će joj pomoći brinuti se o djeci 24 sata na dan. Već deset dana nakon povratka kući iz bolnice, u kojoj je bila mjesec danas nakon carskog reza, vlasti su procijenile da su blizanci "u opasnosti"

"Otkako je otišla kući, multidisciplinarni tim prati njezin napredak, a svi njihovi izvještaji zaključuju da blizance treba paziti u drugom okruženju", rekao je tada glasnogovornik socijalne službe u Burgosu. Mauricia ima još jedno dijete, 11-godišnju Blancu koja je 2014. godine također smještena u sustav socijalne skrbi i sada živi u Kanadi. 

Mauricia, bivša državna službenica, vrlo je kritična prema vlastima koje naziva "antisocijalnim službama". Ona je osnovala svoju obitelj nakon što je otišla u prijevremenu mirovinu zbog problema s mentalnim zdravljem. 

"Odlučila sam postati majka jer je iskustvom s Blancom bilo fantastično. Uopće me ne brinu moje godine. Stara sam, ali bilo mi je moguće zatrudnjeti", rekla je 2017. godine Ibanez. 

Kako piše Daily Mail, vijest o njezinim blizancima obišla je svijet i izazvala žestoku raspravu između onih koji su hvalili znanstveno dostignuće i onih koji dovode u pitanje trudnoću u kasnijom životnoj dobi, posebno zbog toga što joj je i ranije jedno dijete oduzeto zbog toga što se o njemu nije mogla brinuti. 

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

 

Komentara 1

RE
reborn
10:47 04.03.2021.

Sud tvrdi kako razlog oduzimanja djece nije njezina dob ili mentalno zdravlje, nego - nešto treće. O tome što bi to treće bilo u članku piše tek "situacija ranjivosti"... Što bi to trebalo značiti?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije