Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesreća u Svetoj Heleni

'Gonjenje liječnika? Toga nema nigdje u svijetu!'

Nesreća u Svetoj Heleni
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
12.08.2019.
u 17:24

Josipa Rodić navodi kako u ni jednoj zemlji Europske unije ne postoji financijsko, kazneno, odnosno prekršajno gonjenje liječnika.

Predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite Josipa Rodić smatra nedopustivim kažnjavanje liječnice vozača koji se drogiran 11. srpnja zabio u naplatne kućice, te navodi kako toga nema nigdje u svijetu, piše HRT. 

- Ako ne poštujete zakon, a vi ste župan ili gradonačelnik, vama se neće dogoditi ništa. Zanimljivo je da će vas, ako ste običan građanin RH ili liječnik obiteljske medicine, a pokušate zakon ne provesti, odmah stići vrlo konkretna kazna -  od pretrage do financijskog kažnjavanja, rekla je Rodić. 

Rodić navodi kako u ni jednoj zemlji Europske unije ne postoji financijsko, kazneno, odnosno prekršajno gonjenje liječnika. Postoji, međutim, obveza prijavljivanja promjene zdravstvenog stanja.

- Nigdje nema ovakvih kazni. To je jedan od egzaktnih primjera razloga zbog kojih naši ljudi odlaze van. Više se možete naviknuti na neimaštinu, na bijedu, na nekakav rok u kojem ćete pokušati nešto u životu napraviti, ali na nepravdu se nećete naviknuti nikada! I to selektivno primjenjivanje zakonskih odredbi koje će se na mene primjenjivati vrlo rigorozno, a na nekog drugog se uopće neće odnositi, smatra predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite. 

Moguće rješenje?

Ona tvrdi kako su predstavnici Udruge imali nekoliko sastanaka s predstavnicima MUP-a, predstavnicima Liječničkoga zbora iz područja medicine rada i Ministarstva zdravstva gdje su, kaže, "već odavno predložili kako bi oni to riješili".

- Prvo, informatizacija sustava u obiteljskim ordinacijama i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti postoji već 20 godina, mi svi marljivo i savjesno upisujemo milijun podataka u bolesničke kartone. Sva ta masa informacija putuje središnjom informatičkim sustavom RH, i potrebno je da MUP one dijagnoze i one promjene stanja koje su njima zanimljive iz tog informatičkog sustava povuku. Uopće nema potrebe da mi nekoga prijavljujemo i da pišemo. Drugo, ukinuti kažnjavanje liječnika jer toga nema nigdje u svijetu i treća stvar je, ne možete prebacivati odgovornost za nešto što ste vi učinili da odgovornost pripada meni, toga nema nigdje!, smatra Josipa Rodić i nadodaje kako je najelegantnije, najpravednije i najpoštenije rješenje je da MUP povlači podatke.

Predstavnici Udruge tražili su od MUP-a da im pošalju dijagnoze koje moraju prijavljivati i Rodić dodaje "...na tome je sve stalo", te da su prema njezinim saznanjima stali pregovori. 
 

Komentara 43

DU
Deleted user
17:57 12.08.2019.

kod nas odmah ostaje pola vozača bez vozačke- od branitelja sa ptsp,drogeraša,srčanih bolesnika,psihičkih - dobro za ove koji su u mirovini ali što sa nama koji moramo raditi -tko će nas voziti na posao

Avatar __MAX__
__MAX__
18:19 12.08.2019.

Decko koji je prouzrocio ovu tragediju ima najvjerojatnije debeu zaledjinu HDZ mafije dok Policija i pravosudje traze krivca negdje drugdje. Ne bi me zacudilo da doktori zavrse u zatvoru umjesto objesnog vozaca.

NO
Nordik
18:43 12.08.2019.

Da li liječnik mora prijaviti pacijenta koji ima anemiju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije