Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trud profesora i učenika

Robot iz Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara koji pomaže u nastavi na daljinu

Foto: Tehnička škola Nikola Tesla
1/7
07.01.2021.
u 12:48

Govoreći o projektu kaže kako su prvo, uz pomoć igračke, napravili malo robotsko vozilo na koji su instalirali softver. Kada se on pokazao uspješnim krenuli su pravljenjem pravoga robota koji je završen prije nekoliko tjedana

Prije nekoliko godina Tehnička škola Nikola Tesla iz Vukovara bila je primjer škole u kojoj se nastava provodila u nemogućim uvjetima gdje je na sve strane prokišnjavalo, nije bilo grijanja, prozori su bili zakovani, instalacije u kvaru ili loše… Danas, nekoliko godina kasnije u istoj toj školi, koja je u međuvremenu obnovljena, profesori i učenici napravili su svog robota koji će omogućiti praćenje nastave na daljinu.

-Na ideju da krenemo s projektom Robot došli smo kolega Zoran Konjević, koji je u međuvremenu preminuo od korona virusa, i ja prateći seriju Teorija velikog praska gdje smo vidjeli nešto slično. Krenuli smo s projektom prije neke dvije godine i sada se možemo pohvaliti da smo napravili robota s kakvim se ne može pohvaliti niti jedna škola u Hrvatskoj, a mislim da niti fakulteti ne rade ništa slično, rekao je Ivanković.

Govoreći o projektu kaže kako su prvo, uz pomoć igračke, napravili malo robotsko vozilo na koji su instalirali softver. Kada se on pokazao uspješnim krenuli su pravljenjem pravoga robota koji je završen prije nekoliko tjedana. Najviše posla imali su oko softvera ali i taj problem su riješili uspješno tako da su na kraju ipak uspjeli napraviti robot koji omogućuje dvosmjernu audio i video komunikaciju, odnosno omogućuje cijelo vrijeme da profesor u učionici i učenik koji nastavu prati iz daljine komuniciraju i vide se preko monitora. Pri tome robot ima komande na daljinsko upravljanje tako da se robot može kretati po učionici ili školi.

Foto: Tehnička škola Nikola Tesla

-Cilj nam je bio da robot bude nastavno pomagalo za učenike koji su iz bio kojeg razloga spriječeni fizički prisustvovati nastavi. Ova pandemija korona virusa samo dodatno je aktualizirala potrebu za jednim ovakvim robotom. On je u biti vozilo koje u svojoj glavi ima tablet. Za kvalitetno upravljanje robotom neophodno je da učenik ima kvalitetnu internet vezu i da se spoji na web stranicu za koju dobije password. Kada se tako spoji učenik preuzima kontrolu nad robotom i može pratiti nastavu, pratiti što se priča, piše po ploči, demonstrira i slično. Dodatna prednost je što se međusobno vidimo i što možemo nesmetano komunicirati u realnom vremenu, pojasnio je Ivanković.

Treba znati i kako se robot napaja putem baterije koji omogućava praćenje 6-7 školskih sati u komadu, odnosno cijelu jednu školsku smjenu.

Trud profesora i učenika Tehničke škole Nikola Tesla prepoznala je i Zaklada Novo sutra koja je osigurala 123.000 kuna za nabavu potrebne opreme kako bi u idućih godinu dana izradili još 7 ovakvih robota. Pet njih biti će podijeljeni školama širom Hrvatske koji skupe najveći broj glasova na internet glasovanju. I dok su na prvome robotu najviše radili profesori Ivanković i Konjević na novih sedam robota 90 posto posla obaviti će sami učenici smjer tehničari za računarstvo. Ni učenici ni profesori ne zaboravljaju rad profesora Zorana Konjevića tako da je projekt Robot posvećen njemu, a i kabinet elektronike u ovoj vukovarskoj školi ubuduće će nositi njegovo ime u spomen sve što je napravio u ovoj školi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije