Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NABAVA OD DOMAĆIH TVRTKI

Robne zalihe žurno kupile 986 kontejnera i kućica

kontejneri
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
06.05.2021.
u 06:30

Kućice su kupovane postupkom bez prethodne objave zbog žurnosti. Otvorenom javnom nabavom to bi potrajalo dulje

U potresima koji su lani pogodili prvo u ožujku Zagreb, a zatim i krajem godine Baniju mnogi su ostali bez krova nad glavom i bilo im je potrebno hitno osigurati što kvalitetniji privremeni zamjenski smještaj. Najboljim rješenjem za tu svrhu su se pokazali stambeni kontejneri i mobilne kućice kojih pak u hrvatskim Robnim zalihama nije bilo dovoljno kako bi se svi nastradali smjestili u njima.

Usto, dobar dio kontejnera iz Robnih zaliha već je bio raspoređen po domovima zdravlja i bolnicama na području cijele Hrvatske zbog pandemije koronavirusa i za potrebe trijaže. Donacije kontejnera i kamp-kućica ipak nisu bile dovoljne da zadovolje sve potrebe pa je Ravnateljstvo za robne zalihe Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja krenulo u žurnu nabavku novih kontejnera i mobilnih kućica.

U ovoj godini tako je u pregovaračkom postupku bez prethodne objave Ravnateljstvo za robne zalihe nabavilo 722 kontejnera i 264 mobilne kućice. Prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva, nabavljena su 444 stambeno-sanitarna kontejnera sa sanitarnim čvorom i mini kuhinjom, 258 stambeno-uredska kontejnera, prazna, s grijalicom ili klima-uređajem te 20 stambeno-uredskih kontejnera s WC-om.

Ukupna vrijednost nabave tih kontejnera i mobilnih kućica iznosi 53,8 milijuna kuna.

Za trijažu, urede, praonice...

U Ministarstvu navode da je do kraja travnja na korištenje obiteljima i raznim službama poput domova zdravlja, gradskih i općinskih ureda, škola… s područja Sisačko-moslavačke županije zahvaćenog potresom predano 736 kontejnera te 262 mobilne kućice. Pri tome dvije mobilne kućice nalaze se u bazi Lekenik za smještaj logističkih službi, a 29 kontejnera je na stanju u toj bazi, koja se sukcesivno isporučuju krajnjim korisnicima po zahtjevima Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Foto: GRAFIKA

Hrvatske Robne zalihe, odnosno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja raspolaže sada s ukupno 1034 kontejnerom i 264 mobilne kućice. Pri tome 1029 jedinica odnosno kontejnera i kućica je trenutačno na području Sisačko-moslavačke županije i koriste se za potrebe zbrinjavanja nakon katastrofalnog potresa. Tako je ondje raspoređeno ukupno 765 kontejnera od kojih se 736 koristi za stanovanje, za urede, praonicerublja, praonice posuđa, ambulante, a ostatak je kao što samo već naveli u bazi u Lekeniku.

U Ministarstvu navode i da se 76 kontejnera trenutačno koristi za smještaj stanovništva čije su kuće stradale u potresu u ožujku 2020. na području grada Zagreba i općine Marija Bistrica. Usto, 173 stambeno-uredska i ambulantna kontejnera nalaze se na korištenju u domovima zdravlja i bolnicama na cijelom području RH za potrebe trijaže zbog bolesti COVID-19. Tri su kontejnera iz Robnih zaliha, prema podacima Ministarstva, dana na korištenje jedinicama lokalne samouprave radi zbrinjavanja posebnih socijalnih slučajeva. U skladištima Ravnateljstva za robne zalihe trenutno je pak 17 kontejnera za posebne namjene – praonice, tuševi, WC i slično, a oni su, vele u Ministarstvu, spremni za isporuku u slučaju potrebe, a na zahtjev nadležnog Nacionalnog stožera.

Ravnateljstvo za robne zalihe kontejnere i mobilne kućice je kupovalo od hrvatskih tvrtki, kao što smo već naveli u pregovaračkom postupku bez prethodne objave i to zbog žurnosti. Da se išlo na klasičan postupak otvorene javne nabave to bi potrajalo dulje vrijeme, pogotovo zbog mogućih žalbi.

Posao s turističkim tvrtkama

Kontejnere su pri tome Ministarstvu prodavale tvrtke koje ih i proizvode poput Tehnixa ili Jedinstva iz Krapine. Tehnix, poznatog hrvatskog poduzetnika Đure Horvata, tako je s Ministarstvom sklopio ugovor za nabavu stambeno-sanitarnih kontejnera koji je vrijedan 3,12 milijuna kuna bez PDV-a. Prema javno dostupnim podacima, tvrtka Kova je ugovorila također s Robnim zalihama nabavu stambeno-sanitarnih kontejnera i to za 3,53 milijuna kuna po jednom ugovoru dok je drugi ugovor koji je ta tvrtka sklopila s Ministarstvom za nabavu stambeno-sanitarnih kontejnera s mini kuhinjom i opremom vrijedan 1,56 milijuna kuna.

Tvrtka Alu Forma je za nabavu višenamjenskih kontejnera ugovorila posao vrijedan 1,56 milijuna kuna. Jedinstvo iz Krapine sklopilo je tri ugovora s Robnim zalihama za nabavu kontejnera. Tako je ta tvrtka za nabavu stambenih kontejnera sa sanitarnim čvorom i kuhinjom ugovorila posao vrijedan 13,2 milijuna kuna. Jedinstvo je dobilo posao i nabave uredsko-stambenih kontejnera vrijedan 897.000 kuna dok je treći ugovor ta tvrtka sklopila za nabavu standardnih uredskih kontejnera, vrijedan 1,45 milijuna kuna.

Tvrtka Sudić Metal dobila je ugovor za nabavu standardnih kontejnera s mini kuhinjom i sanitarnim čvorom vrijedan milijun kuna. Mobilne kućice su pak Robnim zalihama prodale uglavnom hrvatske turističke tvrtke. Tako je ugovor od 245.000 kuna za isporuku mobilnih kućica Sun Roller sklopila tvrtka Laguna Novigrad dok je tvrtka Arena Hospitality Goup iz Pule za isporuku svojih mobilnih kućica ugovorila posao vrijedan 3,92 milijuna kuna.

Valamar Riviera je svoje mobilne kućice Robnim zalihama prodala za 2,3 milijuna kuna dok je Maistra za mobilne kućice Longa sklopila ugovor vrijedan 2,67 milijuna kuna. Plava Laguna je za mobilne kućice Select Cipro dobila 390.000 kuna, a Turist Hotel Zadar za nabavu mobilnih kućica Shelbox Tavolara ugovorio je posao vrijedan 1,72 milijuna kuna.

Kućice s kuhinjom, stolom, WC-om, hladnjakom

Robne zalihe kupile su 119 mobilnih kućica s kuhinjom, WC-om, tušem, hladnjakom, stolom i namještajem za sjedenje. Nabavljeno je i 49 mobilnih kućica Adria koje imaju kuhinju, WC i tuš, blagovaonički stol, namještaj te grijanje i klimu.

Osim toga, kupljeno je i pet mobilnih kućica Sun Roller te 10 mobilnih kućica Select Cipro. Za smještaj stradalih od potresa kupljena je i 31 mobilna kućica Shelbox Tavolara te 50 mobilnih kućica Longa. Što se kontejnera tiče, od početka ove godine nabavljeno je 190 stambenouredskih kontejnera te šest montažnih takvih kontejnera. Kupljeno je i 30 stambeno modulnih kontejnera marke Corimec Italija s klima-uređajem za grijanje i hlađenje. Nabavljene su i dvije stambene kontejnerske jedinice s grijalicom te 20 stambeno-uredskih kontejnera s WC-om.

Robne zalihe su kupile i 414 stambeno-sanitarnih kontejnera s mini kuhinjom, sanitarnim čvorom i klimom te 30 višenamjenskih stambenih kontejnera – modularnih jedinica s grijalicom.

Profil zaposlenih u Hrvatskoj: Prosječna plaća u 2020. bila je 6763 kn, a 7% zaposlenih ima samo osnovno ili niže obrazovanje!

Komentara 4

DU
Deleted user
07:29 06.05.2021.

Josipa Rimac bi rekla legenda, malo je takvih ljudi!

GE
geler203
07:23 06.05.2021.

Može li netko objaviti podatak u slučaju, ne daj Bože, neke "veće" katastrofe koliko dugo je Hrvatska u stanju svoje građane hraniti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije