Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJE 30 GODINA

Robert Veriga prvi je u RH začet izvantjelesnom oplodnjom

izvantjelesna oplodnja (1)
Foto: ''
1/6
23.10.2013.
u 16:08

U Zagrebu je svečano obilježeno 30 godina primjene izvantjelesne oplodnje (in vitro fertilizacija – IVF) u Hrvatskoj.

U organizaciji Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju HLZ- a, Klinike za ženske bolesti i porode Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a u Zagrebu je svečano je obilježeno 30 godina primjene izvantjelesne oplodnje (in vitro fertilizacija – IVF) u Hrvatskoj. Brojnim uzvanicima uz prigodan domjenak u zagrebačkoj Klinici za ženske bolesti i porode prezentirani su počeci i razvoj izvantjelesne oplodnje i važnost koju ovaj postupak ima za sve parove koji žele uživati u čarima roditeljstva, a nisu uspjeli prirodnim putem začeti dijete. Poseban gost na svečanom događanju bio je Robert Veriga, prvo dijete u Hrvatskoj začeto izvantjelesnom oplodnjom, koji je ujedno i proslavio 30. rođendan. 

Hrvatska je u samim počecima primjene postupka izvantjelesne oplodnje stala uz bok naprednim svjetskim zemljama. Nakon značajnih uspjeha u liječenju neplodnosti i edukacije stručnog tima o IVF postupku u znanstvenim centrima diljem svijeta, 1982. godine u Petrovoj bolnici završene su pripreme za početak liječenja neplodnosti izvantjelesnom oplodnjom. U to vrijeme, krajem 1982. godine, samo je šest zemalja u svijetu imalo početne uspjehe u izvantjelesnoj oplodnji. Entuzijazam, trud i čvrsta vjera u uspjeh rezultirali su zdravom trudnoćom Dragice Verige. Hrvatska je tako zasjela na osmo mjesto svih zemalja u svijetu koja je uspješno primijenila postupak izvantjelesne oplodnje.

Zdravog dječaka, kojemu je kasnije dano ime Robert, porodili su prof. dr. sc. Velimir Šimunić i primarijus Puharić. Osim njih, članovi stručnog tima u Petrovoj bolnici bili su i prof. Drobnjak, prof. Grizelj, ing. Suchanek i ing. Maćaš. Njih se s pravom može nazvati pionirima na polju reprodukcijske medicine u Hrvatskoj. Danas su IVF, ICSI i sve druge metode medicinski pomognute oplodnje, postale rutinsko i uspješno liječenje u 14 centara u našoj zemlji. Više od 20.000 djece u Hrvatskoj zadnjih 30 godina rođeno je uz pomoć IVF-a i medicinski pomognute oplodnje. Posebnu zahvalu nužno je uputiti svim liječnicima koji su beskompromisno ulagali u svoju edukaciju i pratili najnovija znanstvena dostignuća, a sve kako bi usrećili brojne parove diljem Hrvatske koji su se godinama bezuspješno borili s neplodnošću.

>>Pomognuta oplodnja besplatno za 195 parova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije