Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIRANJE STRANAKA

Robert Pauletić Škori preko tvrtke donirao 43.000 kuna

Split: Miroslav Škoro prošetao Marmontovom ulicom i družio se s građanima
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/2
17.07.2020.
u 21:00

Na račun HDZ-a u prvih je pola godine sjelo 560.000 kuna, Bandiću 600.000

Milanu Bandiću 600.000 kuna, a SDSS-u, HSU-u, IDS-u, HDSSB-u i Promijenimo Hrvatsku šesto tisuća puta manje ilitiga nula. Tko je u prvih pola godine dobio najviše donacija za redovite političke aktivnosti, a tko najmanje, otkrivaju podaci Državnog izbornog povjerenstva objavljeni jučer. Datum je to do kojeg su stranke morale podastrijeti podatke o tome tko im je i koliko novca dosad uplatio na račune, a mi smo pregledali tko se krije među prijavljenim imenima.

Bandiću najviše

Počet ćemo upravo sa Strankom rada i solidarnosti, koja je u šest mjeseci u prosjeku dobivala sto tisuća kuna mjesečno. Sam predsjednik “365” Milan Bandić nije uplatio ni jednu svoju kunu, ali napravila je zato to solidna količina članova, od kojih su dvojica donirala maksimalni iznos koji privatna osoba smije dati. To je trideset tisuća kuna, a toliko su se odlučili izdvojiti potpredsjednik zagrebačkog ogranka stranke i bivši gradski ministar financija Slavko Kojić te član Glavnog odbora “365” te ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok.

– Devedeset osam posto donacija od članova je stranke i kandidata na izborima, po deset tisuća kuna – objasnio je jučer sam gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, od kojeg je otprilike četrdeset tisuća kuna manje dobio premijer Andrej Plenković.

Ne, doduše, konkretno on jer 560 tisuća kuna sjelo je na račun HDZ-a, kojem sam Plenković, ali ni istaknutiji članovi stranke nisu, za redovite aktivnosti donirali ništa. Napravio je to, zato, Miroslav Škoro svojem Domovinskom pokretu, koji je s 299 tisuća doniranih kuna treći na listi stranaka koje su dobile najviše. Škoro je dao maksimalan iznos, odnosno trideset tisuća kuna, a više od njega, 43 tisuće, uplatila je Pokretu tvrtka Sfinga art d.o.o., čiji je vlasnik Robert Pauletić.

Podsjetimo, ovaj je kvizaš, novinar i putopisac bio drugi na Škorinoj listi u 10. izbornoj jedinici, ali neće umjesto Ruže Tomašić u Sabor, već će, temeljem ranijeg koalicijskog sporazuma Pokreta i Hrvatske konzervativne stranke, dio parlamenta postati član potonje Marko Milanović Litre, koji je dobio 19 preferencijalnih glasova. Spona Škore i konzervativaca vidi se upravo i u donacijama jer Domovinski je pokret doniralo pet istih osoba kao Hrvatske suvereniste te Hrast, i to iznosima od 21.300 do 28.350 kuna.

SDP-u samo 60.000

Nakon Škore, najviše je donacija, 284 tisuća kuna, dobio Fokus (284.000), slijedi ga Hrvatska konzervativna stranka sa 164.000, pa Hrvatski suverenisti sa 152.000, HNS sa 143.000, Hrast sa 123.000 te Reformisti sa 103.000 kuna. Ispod sto tisuća platforma je Možemo!, koja je u pola godine na račun dobila 83.000 kuna, Most je dobio 70.000, Demokrati 68.000, a SDP je prijavio 60.000. Ni među donacijama partije nema nijednog istaknutog člana, dok je to, primjerice, kod platforme Možemo! uobičajeno, ali za razliku od, primjerice, kod Škore, gdje se daje nekoliko desetaka tisuća kuna, u ovom su slučaju donacije nešto skromnije. 

>> Pogledajte i ovaj video: Ministar Marić o pomoći države poduzetnicima, uvođenju eura, dugovima bolnica...

Ključne riječi

Komentara 1

Učenik
08:15 19.07.2020.

A sad bi se naplatio preko Ruže. Ružo, ne daj škorićima ništa ha, ha, ha.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije