Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravobraniteljica za djecu i ravnateljstvo policije:

Rizično se na internetu ponašaju i osmogodišnjaci

Helence Pirnat Dragičević
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
29.01.2019.
u 00:30

Djeca su prepoznata kao osobito ranjiva skupina, jer često nisu svjesna opasnosti kojima se izlažu kada odaju svoje osobne podatke, ne znaju se pravilno zaštititi, ali ni informirati o sigurnosti

Ured pravobraniteljice za djecu je 2017. godine zaprimio 1573 prijava pojedinačnih povreda prava djece, najčešće povrede privatnosti djece događaju se u obitelji, institucijama i medijima, a sve mlađa djeca sudjeluju u rizičnom ponašanju na internetu, zaključeno je jučer na stručno-edukativnom skupu koji je Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) organizirala na temu zaštite osobnih podataka djece u digitalnom dobu, a u povodu Europskog dana zaštite osobnih podataka.

Djeca su prepoznata kao osobito ranjiva skupina, jer često nisu svjesna opasnosti kojima se izlažu kada odaju svoje osobne podatke, ne znaju se pravilno zaštititi, ali ni informirati o sigurnosti. Zamjenica pravobraniteljice Ivana Buljan Ajelić istaknula je kako su u 2017. zaprimili 1573 prijave pojedinačnih povreda prava djece u svim područjima. Prijave najčešće podnose roditelji i djeca, ali i predstavnici odgojno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova, agencija i trgovačkih društava te građani.

Najčešće povrede privatnosti djece događaju se u obitelji i institucijama, najčešće zbog objava na društvenim mrežama i mrežnim stranicama te u medijima. Privatnost djece u medijima često je ugrožena u sklopu različitih javnih aktivnosti političara, senzacionalističkim i neprimjerenim izvještavanjem medija o djeci žrtvama nesreća ili nasilja, nestaloj djeci, ali i uz organiziranje pojedinih humanitarnih akcija.

Zlostavljanje djece putem interneta najčešće se događa putem društvenih mreža, najviše Facebooka, putem kreiranja lažnih profila ili neprimjerenog kontakta sa starijim osobama, besplatnim aplikacijama za poruke te na raznim stranicama za razgovor sa strancima, odnosno “chatrooma”. Anita Matijević i Davor Hrestak iz Ravnateljstva policije upozorili su da sve mlađa djeca sudjeluju u rizičnom ponašanju na internetu, čak i osmogodišnjaci.

Komentara 1

Avatar Kljusar
Kljusar
04:56 29.01.2019.

kad djeca rade nasilje na internetu onda se to zove rizično ponašanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije