Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oživljavanje Dunavskog limesa

Rimski vojni brod iz 4. stoljeća usidrio se na Dunavu pokraj Osijeka

Foto: Suzana Lepan Štefančić
1/4
03.09.2022.
u 20:06

Rimski vojnici izložili su u Aljmašu svoju ratničku opremu, ali i kuhali bob u zemljanim posudama po drevnim receptima

Rimski vojni brod usidrio se uz Dunav u Aljmašu, nedaleko od Osijeka. Riječ je o Danuvina Alacrisu, replici kasnoantičkog broda iz 4. stoljeća nastaloj u okviru projekta Living Danube Limes. Dugačak je 18 i širok 2,8 metara, težak oko šest tona, a na sat veslanjem može prijeći od šest do devet kilometara. Kako bi bio što autentičniji, izrađen je replikama rimskih alata. Zaplovio je 16. srpnja, a nakon Njemačke, Austrije, Slovačke i Mađarske, u Hrvatsku je stigao u petak. Namjera je, naime, da ovaj brod s međunarodnom posadom prođe cijeli plovni tok Dunava. Njegove su postaje na putu kroz našu zemlju Batina, Aljmaš, Dalj, Vukovar i na koncu Ilok, u kojem će pristati 8. rujna. Povijest je pak oživljena u svoj svojoj raskoši u Aljmašu, u kojem su se uz dunavsku obalu utaborili "vojnici". Ratnici žive rizično pa uz njih putuje i prava pokretna bolnica.

– Ja sam liječnik treće legije, mi smo graničari, na granici Dunava, i ja se brinem o zdravlju ove naše kohorte. Svuda sa sobom nosim standardni asortiman liječnika legije, kao što su skalpel, pila i dlijeto, koji se koriste u kirurgiji, ili kliješta za vađenje zubi. Kirurški zanat i nije nešto dobro plaćen, ali zato zubari dobro zarađuju – pokazuje nam ovaj medicinar, u stvarnom životu Albert Gregl iz Zagreba. Cijeli je to set vrlo sofisticiranih alata, izrađenih od bronce, i to vrlo praktično – krajevi su im bili različite namjene pa je svaka špatula imala dvojnu ulogu.

Foto: Suzana Lepan Štefančić

– Ovo je šilo za čišćenje mrene na oku, s jednim vrlo oštrim vrhom. Uspješnost mu je, istina, bila nekoliko posto – dodaje on.

Projekt Living Danube Limes dio je Dunavskog transnacionalnog programa Europske unije, a u njemu sudjeluje širok konzorcij od čak 46 partnera iz deset zemalja. Svoje mjesto u tom konzorciju imaju i Institut za arheologiju te Arheološki muzej u Zagrebu. Krstarenje je nazvano "connecting cruise", a cilj projekta je postavljanje temelja za buduću Europsku kulturnu rutu, koja prelazi cijelu dunavsku regiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije