Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Rim: Zatvoreni korumpirani političari i poduzetnici koji su ih korumpirali

17.12.2008.
u 10:48

RIM – Zatvoreno je ili stavljeno u kućni pritvor 13 osoba u Napulju, političara i industrijalaca, pod optužbom primanja i davanja mita, zatim je zatvoren gradonačelnik Pescare, a pod istragom je i vlasnik talijanske zrakoplovne kompanije AirOne, te je zatvoren poduzetnik naftne kompanije Total Italia pod optužbom podmićivanja političara u regiji Basilicati kako bi dobio koncesiju nad naftom na tom prostoru srednje Italije. Tri protukorumpcionaške istrage u tri talijenske regije dovele su do uhićenja i stavljanja u kućni pritvor više od 50 osoba, političara i poduzetnika, osumnjičenih za korumpcionašku spregu.

U Napulju (regija Campania) je u srijedu uhićen poduzetik Alfredo Romeo, u sklopu istrage o davanju posla 'Global service' za održavanje ulica i javnih prostora, kao i za snabdijevanje hranom škola u tome gradu. Odluku o davanju posla tvrtki Alfreda Romea donijela je uprava grada Napulja, pa je pod istragom i u kućnom pritvoru još 12 osoba, među kojima dva gradska komunalna povjerenika, dvojica njihovi bivših kolega i jedan nadzornik javnih radova. Optužbe ih terete za udruživanje radi krivičnih djela davanja poslova na nezakonit način i primanje mita.

Pod istragom su i dvojica napuljskih parlamentaraca sadašnjeg Parlamenta izabranog u travnju ove godine, Italo Bocchino (iz Berlusconijeve stranke Narod sloboda) i Renzo Lusetti (iz oporbene Demokratske stranke čelnika Veltronija). Istragu vodi protumafijaški tužitelj u Napulju, Franco Roberti.

U Pescari (regija Abruzzo) je u kućni pritvor (u utorak) stavljen gradonačelnik Luciano D'Alfonso iz Demokratske stranke i dvojica njegovih suradnika, a pod istragom je još 35 osoba, među kojima i Carlo Toto, vlasnik zrakoplovne kompanije AirOne i njegov sin Alfonso. Tužitelj u Pescari, Gennaro Varone je protiv gradonačelnika toga grada podignuo optužnicu za čak 30 krivičnih djela od primanja mita do dogovaranja s poduzetnicima javnih radova bez natječaja.

Carlo Toto je, tako, pod istragom za dobivanje posla obnove prostora bivšeg kolodvora u Pescari, a za poslove koje je dobio "platio" je gradonačelniku D'Alfonsu putovanja, večere, ljetovanja, automobile i donacije za predizbornu kampanju. Šef tužiteljstva u Pescari, Nicola Trifuoggi, izjavio je kako nije riječ o velikim iznosima s kojima je korumpiran gradonačelnik toga grada, već "o oko 200 tisuća eura, ali što se može dokazati".

U Potenzi (regija Basilicata) uhićen je (u utorak) delegirani upravitelj tvrtke Total Italia, Lionel Levha, koga tužiteljstvo toga grada optužuje za davanje mita kako bi dobio koncesiju bušenja i korištenja nafte u Basilicati. Pod istragom, kao primatelj mita, je i zastupnih Demokratske stranke Salvatore Margiotta, koji je i potpredsjednik parlamentarne komisije za okolicu, te je stavljen u ku?ni pritvor dok Parlament ne bude odobrio njegovo uhićenje. Pod istragom su i Jean Paul Juguet, odgovorni Totala za projekt "Tempa Rossa" kako se zove najveše nalazište nafte u regiji Basilicati, a koji je trenutno u inozemstvo, zatim Roberto Pasi, odgovorni predstavnik te tvrtke i njegov suradnik Roberto Francini. U zatvoru je završio poduzetnik Francesco Ferrara koji je navodno platio mito zastupniku Margiotti kako bi se u parlamentarnoj komisiji zainteresirao za pitanje korištenja bušotina.

Nakon velike protukorumpcionaške operacije nazvane čiste ruke koja je provedena 1992. i slijedom koje se nestao vrh tadašnjih političkih stranaka, nove korumpcionaške afere zahvatile su Italiju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije