Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaplinijeli osam vila

Rim udario na romsku mafiju: Vlasti srušile “grad” svemoćnog klana

Matteo Salvini dolazi na ilegalni posjed mafijaške obitelji
Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL
22.11.2018.
u 23:30

Koliko je važna bila ta operacija protiv klana Casamonica pokazuje i činjenica da je bilo prisutno čak 600 policajaca

Rušenje bespravno sagrađenih vila klana Casamonica u Rimu započelo je jučer ujutro, nakon što su u utorak one ispražnjene. Operacija rušenja osam vila tog mafijaškog klana na periferiji Rima trajat će, zajedno s uklanjanjem materijala, oko mjesec dana.

Gradonačelnica Rima Virginia Raggi bila je na licu mjesta i kada je u utorak započela zapljena imovine u vilama i u srijedu kada su buldožeri započeli rušiti zgrade.

Matteo Salvini dolazi na ilegalni posjed mafijaške obitelji
1/4

I oporba hvali gradonačelnicu

– Rušenjem tih građevina konačno smo prešli s riječi na djela. Vraćamo legalnost u grad – kazala je Raggi.

Na mjesto zapljene i rušenja vila obitelji Casamonica došli su i talijanski premijer Giuseppe Conte, kao i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. Koliko je važna, a možda i opasna, ta operacija protiv klana Casamonica, pokazuje i to da je bilo prisutno čak 600 policajaca koji su izolirali cijelu zonu.

Premda je svoj mali grad obitelj Casamonica počela graditi početkom sedamdesetih godina, ni jedna se rimska vlada nije usudila rušiti tu bespravnu gradnju. Klan je bio “jači” od grada i gradskih vlasti.

Dosad je mafijaški klan bio povezan s politikom, a rimljani vjeruju da je tome konačno došao kraj

Policiju je u akciji nadzirao ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. Bez obzira na policijsku istragu i uhićenja, klan Casamonica ostajao je snažnim i zbog povezanosti s političarima.

Novine su, primjerice, objavile slike 2013. na kojima se vidi dotadašnji gradonačelnik Rima Gianni Alemanno u društvu Luciana Casamonica, koji istina nije bio optužen, ali je bio bratić šefa klana.

Sada se s pravom može kazati kako je, barem zasad, završila povezanost tog mafijaškog klana s politikom.     

Upravo zbog toga što se do sada nitko nije usudio rušiti bespravnu gradnju klana Casamonica, sve stranke, pa i oporbene, a posebno Rimljani, hvale potez gradonačelnice Raggi. Uobičajeno je da se zaplijenjene zgrade zatim stave na prodaju, ali ovdje je odlučeno srušiti ih jer su bespravno izgrađene, a zato što bi ih obitelj Casamonica, uz pomoć drugih osoba koje bi im “posudile” svoja imena, mogla kupiti.

Kamo ćemo sada ići spavati? U stanove Raggi i Salvinija. Mi smo Talijani već sedam generacija. Pomažete strancima, a nama ne? – urlala je žena iz obitelji Casamonica.

Ta nomadska obitelj Sinta stigla je u Rim početkom sedamdesetih godina iz regija Molise i Abruzzo, posebno iz okolice Pescare. Počeli su se baviti, na ilegalni način, organiziranjem kladionica, pa izgradnjom kuća, lihvarenjem, krijumčarenjem… Postali su snažan klan kojeg su se plašili mnogi u Rimu.

Njihove vile, koje su uredili na najkičastiji način, gdje je bilo mnogo pozlaćenih predmeta, trebalo je demolirati još 1997., ali bez obzira na to što je postojala naredba o njihovu rušenju, to do sada nije provedeno.

Iz vila je odnesen sav namještaj i svi prenosivi predmeti. Nakon što sve budu srušene, počet će se sortirati materijal kako bi ga se otpremilo na različita odlagališta otpada. Gradonačelnica Raggi je kazala kako je ta operacija “najjasniji primjer djelovanja administracija koja želi povratiti legalitet teritoriju i ljudima”.

Kamate i do 300 posto

Zapravo ključna borba protiv klana Casamonica započela je 2004. kada je protumafijaška policija zajedno s odjelom za borbu protiv krijumčara droge uhitila nekoliko članova te obitelji optuženih za međunarodno krijumčarenje droge i pranje novca. Dio novca su Casamonica držali u Monte Carlu.

Zatim je 2012. uhićeno čak 39 članova klana Casamonica te su im zaplijenjena dobra u vrijednosti od nekoliko milijuna eura. Osim u Italiji, drogu su krijumčarili u Njemačku, Španjolsku i Nizozemsku. Novac su prali tako što bi ga posuđivali po kamatama i do 300 posto.

Antonio Casamonica, sin šefa klana Vittoria Casamonica koji je 2015. pokopan uz nevjerojatnu pompu, uhićen je 2016.

POGLEDAJTE VIDEO: Europska vojska

Komentara 12

DU
Deleted user
23:37 22.11.2018.

Jesu li dotična " gospoda" imala kalašnjikove?... fini su to ljudi.... treba ih još više dovesti u Hrvatsku... manjine su ipak naše blago.....kaj me gledate ko da sam lud?... poslije opomene sam se upristojio :D

PL
@ploto@
06:51 23.11.2018.

To su rođaci od Veljka Kajtazija.

Avatar matalan
matalan
07:42 23.11.2018.

Zato je rodonačelnik 46 puta išao u Rim da dogovori preseljenje romulesku instruktora u Zagreb..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije