Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inženjeri postali detektivi

Riješen misterij: Mjesecima im se internet gasio u isto vrijeme, nisu očekivali da će ovo biti razlog

Ilustracija
Foto: Pixabay
24.09.2020.
u 08:45

U sedam ujutro 'pokupili' su signal i potraga ih je dovela do stanovnika koji je svako jutro u sedam sati uključivao prastari televizor koji je gasio širokopojasni internet

Punih 18 mjeseci stanovnike sela u Walesu zbunjivalo je što su svakog jutra u u isto vrijeme ostajali bez širokopojasnog interneta.

No, inženjeri su konačno otkrili razlog -  prastari televizor emitirao je signal koji je ometao vezu.

Skupina inženjera koji su se pretvorili u detektive postali su heroji u selu Aberhosanu nakon što su konačno utvrdili izvor problema, prenosi CNN.

Nakon što su više puta bili u selu i nisu otkrili nikakav kvar na mreži, čak su za svaki slučaj promijenili kabele u pokušaju da riješe problem, no bez uspjeha.

Nakon niza testova zaključili su da bi se moglo raditi o fenomenu visokoimpulsnog zvuka, odnosno električnom uređaju koji emitira signal koji ometa širokopojasnu vezu.

Uz pomoć tehnologije krenuli su u šetnju selom u šest sati ujutro kako bi locirali električni zvuk.

U sedam ujutro 'pokupili' su signal i potraga ih je dovela do stanovnika koji je svako jutro u sedam sati uključivao prastari televizor koji je pak gasio širokopojasni internet.

Od umirovljenja starog televizora selo više nema problema s internetom.

Komentara 8

ZN
znam
09:44 24.09.2020.

Internet je postao treci potrosac elektricne energije, nakon USA i Kine i iznosi sada 8% od cjelokupne elektricne energije konzumirane u svijetu. Najveci razlog je bezicna komunikacija koja je milijun puta veca od recimo prijenosa podataka preko optickih kabela. Rjesenje je tu ali se malo primjenjuje. Uz to, bezicna komunkacija je stetna po zdravlje i zahvaljujuci 5G mnogi postaju svjesni opasnosti bezicne komunikacije. Uzrok globalnog zatopljenja je djelomicno uzrokovan internetom zbog dva razloga: zamislite da ste dodali jos jednu Kinu na ovaj planet koja trosi isto toliko energije. Drugi razlog je vrlo jednostavan: bezicna komunikacija je uglavnom mikrovalno zracenje tako da smo Zemlju pretvorili u mikrovalnu pecnicu. Jos kada Musk postavi 40,000 internet satelita zracenje ce promijeniti svijet u kojem zivimo.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
09:41 24.09.2020.

Što ti je visoka tehnologija. Srušiš ju prastarim televizorom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije