Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DR. DAVOR ŠTIMAC

'Rijeka se ubrzano priprema za širenje epidemije, spremna su 53 respiratora'

KBC Rijeka
16.03.2020.
u 16:17

Prema riječima ravnatelja riječkog KBC-a dr. Davora Štimca, riječki KBC se priprema za prijem bolesnika s koronavirusom u tri izdvojene zgrade riječke bolnice

Riječki KBC ubrzano se priprema za širenje epidemije koronavirusa i prihvat većeg broja bolesnika zaraženih novim virusom, koji izaziva Covid infekciju pluća. Prema riječima ravnatelja riječkog KBC-a dr. Davora Štimca, riječki KBC se priprema za prijem bolesnika s koronavirusom u tri izdvojene zgrade riječke bolnice.

–  U zgradi riječke Klinike za infektologiju osposobili smo gornji i donji kat u koje u ovom trenutku možemo primiti četiri bolesnika u izolacijske jedinice, kao i još 20 dodatnih bolesnika. Zgrada Klinike za otorinolaringologiju još je u petak potpuno ispražnjena i ona je predviđena za prijem bolesnika pozitivnih na koronavirus. U ovom se trenutku u njoj nalazi nekoliko bolesnika, od kojih je dvoje pozitivno na koronavirus i imaju blage simptome. Otorinolaringologija će imati kapacitet za prijem oko 25 bolesnika. I treća je zgrada Klinike za neurologiju, koju smo jučer ispraznili. Riječ je o izdvojenoj zgradi u kojoj će, prema naputku ministra Vilija Beroša, biti respiracijski centar. Radovi su u tijeku i u toj zgradi bit će 53 respiratora za najugroženije bolesnike, u slučaju da dođe do širenja epidemije – kazao nam je ravnatelj Štimac.

Prema njegovim riječima, sve tri zgrade smještene su jedna do druge, što je u ovom slučaju važno, s obzirom na to da se riječki KBC ne nalazi na jednoj lokaciji, nego su njegove zgrade razmještene po cijelom gradu.

– Zbog toga smo ovaj dio bolnice izdvojili za zbrinjavanje bolesnika pozitivnih na koronavirus. U prostorima Otorinolaringologije nalaze se i operacijske sale, tako da će se i eventualni zahvati nad pozitivnim bolesnicima, u slučaju potrebe, odvijati u tim salama.

VIDEO Kako izgleda testiranje na koronavirus?

 
Dr. Štimac podsjeća da se u ovom trenutku u riječkoj Otorinolaringologiji nalaze dva bolesnika pozitivna na koronavirus, s blagim simptomima, dok su još tri pozitivna pacijenta u zgradi Infektologije.

– Jedan od njih je već na dva testa bio negativan. Taj je bolesnik imao ozbiljnu pneumoniju i njegovo stanje se u međuvremenu saniralo. Imamo još dvije osobe na Infektologiji koje su pozitivne i nalaze se u izolacijskim jedinicama, s pneumonijom, ali se njihova klinička slika poboljšava. Osim toga, u Rijeci je još petero pozitivnih pacijenata, koji su bez simptoma i nalaze se u izolaciji u svojim kućama – ističe ravnatelj Štimac, koji očekuje da će prvi riječki izliječeni bolesnik tijekom idućeg tjedna trebao biti otpušten iz bolnice, nakon čega će biti smješten u 15-dnevnu izolaciju kod kuće, kako bi bili potpuno sigurni da je potpuno ozdravio.

Inače, riječke gradske vlasti jučer su donijele nove mjere prevencije širenja zaraze koronavirusom. U potpunosti se zatvaraju svi sportski objekti u gradskom vlasništvu, a zatvara se i Gradska knjižnica, dok se rad gradskih tijela sa strankama svodi na minimum i to primarno putem telefona, pošte ili elektroničke pošte, a samo u iznimno u neposrednom kontaktu sa strankama. Gradska komunalna društva organizirat će rad sa strankama na šalterima uz pojačane higijensko-sanitarne mjere, dok se građanima preporučuje da sahrane svojih bližnjih organiziraju u krugu obitelji. Riječki Autotrolej ukida ulaz na prva vrata autobusa i prodaju karata kod vozača, a vozni red autobusa, s obzirom na to da su škole i fakulteti zatvoreni, organizirat će se kao za vrijeme školskih praznika.

VIDEO 20 novosti o koronavirusu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije