Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLISKI SUSRET

Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu

psina
Foto: Velimir Vrzić
1/2
05.03.2021.
u 14:37

U video zapisu vidljiv je susret na pola metra između ribara koji je išao dignut mreže i psine

Neobičan prizor ugledao je jutros oko 10.20 sati lokalni ribar kod mjesta Koromačno u Istri kada je u blizini svoje brodice uočio golemo morsko stvorenje.

Ribar je isključio motor i približio se velikoj ribi koja je u jednom trenutku prošla ispod njegovog broda.

Snimke i fotografije je potom poslao svome prijatelju i podmorskom istraživaču Velimiru Vrziću koji je sve objavio na Facebooku.

– Ribar je isključio motor i oprezno se približio velikoj psini kako bi se uvjerio o čemu se radi i eventualno obavijestio državne institucije i biologe. U video zapisu vidljiv je susret na pola metra između ribara koji je išao dignut mreže i psine. O čemu se radi na stručnjacima je Instituta za proučavanje mora kao i morskih biologa a ribar se oprezno udaljio kako predmetnu psinu nebi smetao u njenom prirodnom okolišu. Apeliramo na nautičare, yahtaše i brodove da budu oprezni prilikom navigacije navedenim aquatorijem kako nebi remetili mir morskih pasa-kitopsina u njihovom prirodnom okolišu – objavio je Vrzić na Facebooku uz snimku bliskog susreta s morskom psinom.

 

Andrej Gajić, svjetski stručnjak za morske pse i zaštitno lice National Geographica za Morski.hr objasnio je kako je riječ o drugoj najvećoj živućoj ribi na planeti.

– Na priloženoj fotodokumentaciji vidi se gorostasna psina, Cetorhinus maximusGunnerus, 1765 – druga najveća živuća riba današnjice, te jedna od tri vrste morskih pasa koje se hrane filtracijom (prvenstveno planktonskim organizmima). Obzirom na dosta specifičan način života i visok stupanj migracija –u Jadransko more ulazi sporadično. Do danas, zabilježena je nešto više od 35 puta i to najčešće oko Riječkog i Tršćankog zaliva u proljeće i ljeto – iako je pronalažena duž čitave istočne obale u različitim godišnjim dobima. Lovljeni su mladi primjerci od 250 do 400 cm, te odrasli sa 600 do 800 cm ukupne dužine. Najveća jadranska jedinka zabilježena je 2000. godine u Blitvenici (Hrvatska) i mjerila je 850 cm ukune dužine tijela i težila oko 2.500 kg – pojasnio je Gajić te dodao kako je riječ o beopasnoj i miroljubivoj vrsti koja naraste od 7 do 10 metara.

VIDEO Na Dan žena otkrivamo sve

Ključne riječi

Komentara 26

BI
billynik
15:10 05.03.2021.

Ništa se ti ne vidi, mogli ste napisati da je vidio jato orki.

DU
Deleted user
14:56 05.03.2021.

“..........predmetna psina.........yahtaše ......... aquatorijem.....”

IS
Istrijanka2
17:19 05.03.2021.

Novi soj- Kantopsina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije