Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA STUDIJA

Rijedak klimatski fenomen krivac za ogroman broj žrtava u Prvom svjetskom ratu?

World War One
Foto: Mark Barnes/News Syndication/PIXSELL/NI Syndication/PIXSELL
24.09.2020.
u 17:21

Australski vojnik Edward Lynch, čiji su memoari posthumno objavljeni u knjizi nazvanoj Somme Mud, pisao je o "gotovo nevjerojatne" uvjete s kojima su se tada borile trupe.

Znanstvenici s Harvarda i Instituta za klimatske promjene došli su do nevjerojatnog otkrića koje baca potpuno novo svjetlo na razdoblje Prvog svjetskog rata. Naime, utvrdili su da se u razdoblju između 1914. i 1918. godine događala čudna klimatska anomalija, a za koju kažu da je bila posredni krivac za ogroman broj tadašnjih ratnih žrtava. 

Ukupno je oko 8,5 milijuna vojnika poginulo u borbama između 1914. i 1918. godien, a neki od najtežih gubitaka bili su na poplavljenim bojištima Verdun, Somme i Ypres gdje su se vojnici utapali u blatu ili umirali od bolesti, prenosi Daily Mail. Anomalija je također pridonijela pandemiji španjolske gripe koja je uslijedila nakon sukob,a usmrtivši oko 3 milijuna osoba samo u Europi dok je u svijetu umrlo do 100 milijuna.

Znanstvenici tvrde da je baš u tom razdobolju Europu pogodila iznimno hladna fronta s obiljem kiše. Dakle, najgore moguće vrijeme koreliralo je s najkrvavijim bitkama na terenu. U studiji s Harvarda tvrdi se kako je do klimatske anomalije došlo zbog ogromne količine niskog tlaka u zraku koji se godinama prije početka rata nalazio nad Islandom. Sve je, kažu, rezultiralo time da je preko Atlantskog oceana stizala velika količina vlage koj se miješala s hladnim zrakom s Arktika što je urzokovalo natprirodna razdoblja kiše i snijega, a samim time i raznih respiratornih i crijevnih bolesti budući da su vojnici uglavnom stajali na otvorenim frontovima u obilju blata i vlage.

Australski vojnik Edward Lynch, čiji su memoari posthumno objavljeni u knjizi nazvanoj Somme Mud, pisao je o "gotovo nevjerojatne" uvjete s kojima su se tada borile trupe.

'Živimo u svijetu blata', napisao je. 'U njemu spavamo, radimo, borimo se, gazimo u njemu i mnogi od nas umiru u njemu. Vidimo ga, osjećamo, jedemo i proklinjemo, ali ne možemo mu pobjeći, čak ni umiranjem.'

U studiji se navodi kako je hladno vrijeme utjecalo i na širenje pandemije virusa španjolske gripe. Naime, njezini primarni prenositelji bile su patke. A uslijed velikih kiša, poplava i mulja koji se stvarao na niz frontova dobar dio vojnika nije bio ni svjestan da u organizam unosi vodu koju su patke prethodno kontaminirale u rijekama i jezerima.

Komentara 2

AF
AfganistanskiHrvat
17:47 24.09.2020.

Pa da. Zato u Francuskoj još uvijek postoji ograđena pustopoljina, do duše sada već zarasla, s natpisima kako je zabranjeno prolaziti njome jer je još uvijek puna bojnih otrova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije