Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI POTENCIJAL

Riječni kruzing novi je turistički proizvod slavonske Posavine

Rijecni kruzer Filia Rheni koji plovi pod nizozemskom zastavom pristao u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
01.05.2021.
u 00:30

U Slavonskom Brodu sagradit će se moderno riječno pristanište vrijedno 17 milijuna kuna

Prije pojave koronavirusa od pet slavonskih županija Brodsko-posavska je bilježila najveću stopu rasta turističkih dolazaka, u prosjeku 14,8 posto godišnje. Jednom kada putovanja ponovo krenu taj trend trebao bi se nastaviti, a rastu turističkog prometa mogao bi pridonijeti i riječni kruzing, sve popularniji oblik odmora. U županiji koja čitavom dužinom leži na rijeci Savi drže kako je vrijeme da ovaj prirodni turistički potencijal iskoristimo u najboljem obliku.

Nautički turizam

S ciljem stvaranja preduvjeta za razvoj nautičkog turizma, županijska Turistička zajednica i Lučka uprava Slavonski Brod prošlog su ljeta predstavile studiju održivog razvoja riječnih krstarenja. Studija je povezala turističku atrakcijsku osnovu s lokacijama budućih pristaništa, vodeći se primjerima dobre prakse iz okruženja, strukturom posjetitelja kod riječnih krstarenja i motivima njihova dolaska. Nakon tog prvog koraka krenulo se u realizaciju projekta pa je sada Lučka uprava pred ishođenjem građevinske i lokacijske dozvole za gradnju međunarodnog putničkog pristaništa vrijednog više od 17 milijuna kuna, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture intenzivno radi na rješavanju kritične dionice plovnog puta na relaciji Jaruge – Novi Grad, čime će se stvoriti preduvjet za razvoj riječnog kruzinga na Savi.

– Do svih destinacija u Brodsko-posavskoj županiji stiže se lako i brzo, na manje je od dva sata vožnje automobilom od Zagreba, a uskoro bi se moglo i riječnim putem. U nautičkom turizmu leži velik potencijal – ističe župan Danijel Marušić.

Zapostavljena Sava

Zbog problema s plovnosti Sava je godinama bila zapostavljena, a njezin turistički potencijal neiskorišten. Za usporedbu, osim što se na Dunavu i Dravi razvija jednodnevni izletnički turizam i plovidba izletničkim brodovima, u putničkim pristaništima na ovim rijekama 2019. pristalo je više od 600 riječnih kruzera. Moderno putničko pristanište u Slavonskom Brodu trebalo bi biti završeno krajem 2022., a u sklopu projekta bit će obnovljen i stari brod s restoranom, dvoranom za sastanke, edukativnom dvoranom za učenike i suvenirnicom.

Brod će kao jedna od najvećih atrakcija biti usidren u novom pristaništu. Rijekom Savom, ali i tradicijskom baštinom kao i vrijednim stanovnicima ovog dijela Hrvatske u povijesti poznatim čuvarima granice, inspiriran je i novi vizualni identitet županijske Turističke zajednice. Njezina direktorica Ružica Vidaković ističe kako je iznimno veseli najveći projekt na području županije kojim će se rijeka Sava napokon turistički valorizirati.

– Naša je županija danas je poznata kao destinacija kulturnog, aktivnog i ruralnog turizma, ali i kao raj za gurmane s autohtonim okusima zasnovanim na zdravim lokalnim namirnicama. Moderni turisti to najviše traže. U trendu je zeleno, turistički nepotrošeno i iskreno, a upravo su to naši najjači aduti – kaže Ružica Vidaković.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Poznati američki magazin proglasio Split idealnim za umirovljenike

Komentara 1

DU
Deleted user
08:43 01.05.2021.

Novo? Nijemci, Austrijanci, Nizozemci, Francuzi pa i Madjari godinama koriste Dunav, Rajnu i drugr rijeke i kanale za krstarenje. To je kod njih vec dugi niz godina popularno. HR ima potencijal ali mnogi ga ne znaju iskoristiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije